Renée
Renée Love & Seks 8 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Heeft je relatie deze twee eigenschappen? Dan heeft het meer kans van slagen

Je bent al een tijdje samen met je partner en je hebt nog geen idee of je hierbij de prins(es) op het witte paard gevonden hebt. Maar geloof ons, als je relatie twee specifieke eigenschappen heeft, heb je het recept voor een goede match te pakken. De hoofdeigenschap is aantrekkingskracht, wat aan de ene kant bestaat uit chemie en aan de andere kant uit compatibiliteit.

Elite Daily vroeg twee relatie-experts (Demetrius Figueroa en Dr. Gary Brown) wat dé ingrediënten zijn voor een goede relatie en dit is hun antwoord. Chemie + compatibiliteit = een goede mix om de kans op een succesvolle relatie te vergroten.

Hoe aantrekkingskracht helpt om een goede relatie te hebben

Compatibiliteit is eigenlijk de ‘saaie’ kant van aantrekkingskracht. Bij aantrekkingskracht denk je liever aan chemie: de ‘chemische reactie’ die ontstaat in je hersenen door dopamine. Je hoofd én lichaam voelt zich aangetrokken tot een persoon, waardoor je het vuur tussen jullie voelt branden.

Maar heb je genoeg aan alleen chemie om je relatie te laten slagen? De relatie-experts leggen uit dat dit per persoon verschilt. Zo zijn er relaties die werken puur op chemie, niet omdat de twee partners veel met elkaar gemeen hebben. Maar er zijn ook genoeg relaties die werken omdat de twee compatibel zijn, terwijl er weinig chemie is.

Chemie en compatibiliteit

Hoewel de experts het er allebei mee eens zijn dat chemie belangrijk is, is het niet altijd een teken dat je hierdoor een goede relatie hebt. Of dat de relatie slaagt. Daarom is compatibiliteit zo belangrijk. Figueroa: “Compatibiliteit is alles wat je met elkaar gemeen hebt. Of dat nu interesses zijn, opvattingen over het leven of doelen. Zie compatibiliteit als de logische kant van aantrekkingskracht en chemie is de emotionele kant.”

Het is aan jou om te bepalen hoe belangrijk chemie is voor jou. Onthoud dat chemie vaak hetgeen is wat mensen samen brengt, maar niet wat hen bij elkaar houdt. “Het romantische vuurwerk wordt over de jaren minder”, zegt Dr. Brown. Zorg er in ieder geval voor dat jullie allebei in de relatie krijgen waar jullie behoefte aan hebben. Dat is uiteindelijk wat jullie echt bij elkaar houdt.

Meer over liefde: