Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Love & Seks 27 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom je je niet schuldig hoeft te voelen als je geen vlinders meer voelt in je relatie

In het begin gieren de zenuwen door je buik: je bent verliefd. Je kan de hele dag nergens anders aan denken dan aan je lover. Je bekijkt het leven door een roze bril en beseft opeens hóe ge-wel-dig het leven is.

Toch kan het zo zijn dat je na een tijdje niet meer gigantisch verliefd bent op je lover. Je begint toch te piekeren en vraag je af of dit geen teken aan de wand is.

Verliefdheid is niet voor altijd

Niet meer verliefd? Je bent niet alleen. Het is namelijk zo dat niémand voor altijd smoorverliefd blijft. Dat is maar goed ook want het doet onze productiviteit en focus niet altijd ten goede. Zo blijkt uit onderzoek dat de eerste verliefdheid gemiddeld 12-18 maanden duurt. Wordt de verliefdheid een vaste relatie? Dan kan daar wel een dieper gevoel voor in de plaats komen. YES!

Er komt ruimte voor meer diepgang in de relatie

Als de eerste hevige verliefdheid voorbij is komt er ruimte voor meer diepgang in jullie relatie. Doordat je eerst heel verliefd bent breng je veel tijd knuffelend en in bed (ahum) door. Maar als jullie beide weer enigszins helder kunnen nadenken kunnen jullie het over meer dingen hebben dan waarom jullie elkaar zó leuk vinden.

Je weet of je lover écht bij je past

Ze zeggen niet voor niets dat verliefd zijn blindt maakt en dat je álles aan die persoon leuk vindt. Als je niet meer wordt bedwelmd door verliefdheid kom je er achter of je écht gek op elkaar bent. Vind je zijn of haar plan om wereld rondreizen écht zo leuk? Of denk je dat jij toch liever een toekomst in Nederland opbouwt? En vind je het nog steeds acceptabel dat hij altijd doet waar hij zin in heeft?

Verliefdheid komt op bepaalde momenten terug

Als het goed is, komt de verliefdheid af en toe terug. Bijvoorbeeld als jullie elkaar een tijd niet hebben gezien. Of wat dacht je van een avondje samen romantisch uiteten met goede gesprekken? Of als je lover zich prachtig heeft aangekleed en je direct weer denkt aan jullie eerste ontmoeting. Ja meiden, de momenten zijn er zeker nog en des te meer waardeer je die momenten.

Verliefd zijn maakt plaats voor houden van

Na de hevige verliefdheid komt er ruimte om van iemand te houden. Voel je écht dat je van iemand houdt? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen want dat is nog belangrijker dan verliefd zijn. Zo zie je bijvoorbeeld vaak dat mensen na een hevige verliefdheid niet verder met elkaar willen omdat er geen ‘houden van’ voor in de plaats is gekomen.

Maar pas op…

Voel je helemaal geen affectie meer voor je lover? En ben je liever zonder dan met elkaar? Dan moet je je afvragen of je wel gek genoeg op elkaar bent. Want als je écht nooit meer vlinders in je buik hebt dan zit je misschien te veel in de friend zone.

Meer over verliefdheid: