Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 13 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit is hoelang het duurt om over je ex heen te komen

Een break-up is verschrikkelijk. En bij iedere break-up vraagt iedereen zich altijd af wanneer die verschrikkelijke pijn van het gemis op zal houden. Ken je dat gevoel? Dat je alleen nog maar in bed wil liggen, niets om je heen, alleen maar huilen, denken aan alles wat je had en alles wat is geweest. Het gevoel dat je zo zwaar bent dat je niet meer op kunt staan. Het gevoel dat je niet meer kunt lachen, en uiteindelijk ook niet meer kunt huilen.

Je vriendinnen komen langs, ze proberen je uit het diepe dal te slepen met veel chocola, fijne films, en ze proberen je aan het lachen te maken. Maar de harde waarheid is dat chocola je doet denken aan alle repen die hij altijd verslond, in de film iemand dezelfde naam heeft als je ex, en de grapjes helemaal niet grappig zijn. Zucht.

Je pakt je laptop en je zoekt op Google hoelang dit gevoel nog blijft. Houdt het ooit op? En zo ja, hoelang duurt het dan? Hoe kom je over hem heen? Hoe zorg je ervoor dat het gevoel dat je stikt zo snel mogelijk ophoudt? Hoe kun je ervoor zorgen dat je weer kunt ademen?

Onderzoekers van de Universiteit van Berkeley hebben ontdekt dat je brein die verliefd is hetzelfde werkt als je brein die op zoek is naar waardering. Wanneer de liefde ophoudt is je brein nog steeds op zoek naar een waardering. Waardering in de vorm van interactie met je ex. Maar die waardering komt niet. Je brein zoekt harder, maar het maakt niets uit want die waardering blijft uit.

Maar hoelang duurt het dan?

Elly Prior (relatie therapeut) heeft op haar website zeven factoren genoemd die van invloed zijn op hoelang het zal duren voordat je over je ex heen bent en hoe moeilijk deze strijd zal worden:

  1. De duur van jullie relatie
  2. Hoelang het geleden is dat het uit is gegaan
  3. Hoe intens jullie relatie was en hoe verslaafd je was
  4. Hoe belangrijk het voor je was
  5. Hoe het is geëindigd
  6. Of er geweld aan te pas is gekomen
  7. Of het wel of geen affaire was

En natuurlijk heb je steun van familie en vrienden? Kun je erover praten? Heb je de mogelijkheid om je woede, agressie, frustratie en verdriet eruit te kunnen laten? Hoevaak kom je hem nog tegen? Het kan zijn dat jullie gezamenlijke vrienden hebben, of elkaar nog zien op het werk.

Al deze factoren hebben invloed op hoelang het duurt. Want laten we even eerlijk zijn. Er is geen één antwoord op de vraag te geven hoelang het duurt voordat je eroverheen bent.

Maar er is een truc

Allereerst, ga even terug naar het moment dat je hem net ontmoette, toen jullie net gingen daten. Het moment waarop je hele dagen op je telefoon kijkt of je al een berichtje hebt, de dagen waarin de vlinders in je buik wel oorlogje lijken te spelen zo hard gaan ze tekeer.

De dagen waarop jullie alleen maar met z’n tweetjes in bed lagen. Hoeveel je aan hem dacht, en met hem bezig was. En de keren dat je je vriendinnen hebt afgezegd om bij hem te zijn terwijl je hem stiekem die avond daarvoor ook al had gezien (nee, niet netjes, doen we toch allemaal wel eens).

Wees eens eerlijk, dat werd wel iets minder over de tijd heen toch? Stel je voor dat wij als mensen altijd zo verliefd zouden blijven zoals in het begin. Dan zouden we niet meer normaal kunnen functioneren. Niet meer eten, alleen maar in bed liggen, alleen maar afgeleid zijn, niet in staat om te werken. Maar we zijn mensen, en mensen leren om te gaan met die gevoelens.

En ditzelfde zal gebeuren met je liefdesverdriet. In het begin kun je niet meer, maar later vind je wel een weg. Het wordt minder. Echt.

We hebben als afsluiter misschien nog wel één handige tip van David Braucher: hij geeft aan dat het belangrijk is dat je je niet focust op alle negatieve gedachtes aan hem, maar juist aan de positieve. Welke leuke dingen hebben jullie samen meegemaakt? Was hij lief voor je? Welke mooie momenten hebben jullie gehad?

Besef je dat je een rijk mens bent omdat je die mooie herinneringen samen hebt kunnen maken. Hierdoor ga je jezelf weer zien als een individu die in staat is om lief te hebben. Je zult dan merken dat je hierdoor ook weer lief kunt hebben, in plaats van de focus te hebben op je verdriet. Moeite waard om te proberen toch?!

Meer tips nodig om over je ex heen te komen? Dit is hoe je over een man heen komt die diep in je hart zit maar puur vergif is: