Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 2 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom juist de slimste meisjes vaker zakken voor hun rijexamen

Het theorie-examen daar draaide jij je handen niet voor om. Ook het rijden zelf gaat prima. Dat wil zeggen, als je met je rijinstructeur rondjes door de stad en omgeving crosst. Maar waarom lukt het je dan maar niet om dat felbegeerde roze pasje te bemachtigen? Als je een paar keer bent gezakt voor je rijexamen kun je je behoorlijk dom voelen. Maar het is juist een teken van intelligentie dat jij er wat langer over doet om je rijbewijs te halen.

Je hebt doeners en denkers en jij bent een denker

Zodra de examinator op de bijrijdersstoel plaatsneemt, begint er in jouw hoofd een proces dat we gerust ‘overanalyseren’ mogen noemen. Over iedere handeling doe je doet, denk je ineens uitgebreid na.

Als je weg wilt rijden en je ziet een auto aankomen, denk je: ‘Ik kan er voor langs, maar ik wil niet dat de examinator denkt dat ik een roekeloze rijder ben. Of dat hij denkt dat ik de auto niet heb gezien. Maar als ik nu niet ga, denkt hij misschien dat ik niet goed verkeerssituaties kan inschatten en dat ik te twijfelachtig ben’.

Juist als je slim bent, denk je veel te veel na over werkelijk álles wat je zou kunnen doen. Mensen die minder intelligent zijn doen het gewoon.

Je raakt snel afgeleid

Neem je je regelmatig voor om écht op te letten tijdens de vergadering of tijdens je college, maar is je hoofd binnen de kortste keren ergens anders? En kijk je in de auto ook graag om je heen naar wat er allemaal gebeurt? Dan heb je geen concentratieproblemen of ADD. Je bent snel afgeleid door je intelligentie.

Volgens onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Experimental Psychology blijkt mensen die slim zijn veel sneller afgeleid zijn. En tja, helaas heb je daar tijdens het autorijden ook wel eens last van. Als je examinator ineens op de rem trapt, schrik je je dood. Je zat met je hoofd héél ergens anders. En damn, je bent weer gezakt.

Het afrijden is vaak ’s ochtends en nooit ’s avonds

En jij bent nou eenmaal een avondmens. Wat betekent dat jij ’s ochtends om 8.00 uur (serieus, wie verzint het om op zo’n belachelijke tijd af te rijden?) niet op je opperbest bent. Sterker nog, normaal ben je een zombie op dit tijdstip. Om je zombieheid tegen te gaan heb je sloten koffie op en dat is helemaal geen handige combinatie met zenuwen.

Onhandig, maar het betekent ook dat jij super intelligent bent. Uit onderzoek van de Universiteit van Madrid blijkt namelijk dat mensen die later naar bed gaan, een hoger IQ hebben. Kun je toch weer in je zak steken.

Je komt sneller wat onzeker over tijdens je rijexamen

Omdat je weet hoe belangrijk het is dat je nú laat zien wat voor briljante chauffeur je bent. Bij iedere handeling die je doet, weet je dat het meetelt voor de afweging die de examinator maakt. En juist hierdoor kun je wat onzeker over.

Mensen die wat minder intelligent zijn, denken hier simpelweg niet zo over na. Die denken gewoon dat ze fantastisch kunnen rijden en komen daardoor sneller wat zelfverzekerder over achter het stuur. En laat een examinator nou net kijken of je je een beetje op je gemak voelt tijdens het rijden…

Kortom jij bent gewoon een smartcookie als je niet in één keer slaagt voor je praktijkexamen. Het is misschien een schrale troost als je weer bent gezakt, maar wel een perfect excuus dachten wij zo.

Misschien wil je dit lezen: Bewezen: Zeuren maakt je gelukkig en socialer

independentscience daily