Redactie
Redactie Food 30 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit wil je maken voor NYE: appelflappen met misokaramel

Luid het nieuwe jaar in gaan, doe je met een umamiknaller. Deze appelflappen met misokaramel bijvoorbeeld. Door die zoutige karamelsaus geef je een verrassende draai aan de traditionele appelflap waar we allemaal zo van houden.

Misokaramel? Wij raken deze zoete, umamisaus niet zat. Zo aten we ‘t al eerder in tarte tatin en in deze appeltaart met salted caramel en miso. Dat bracht ons op het idee om appelflappen te vullen met een vleugje misokaramel. En dat bleek superlekker.

Dit wil je maken voor NYE: appelflappen met misokaramel
Culy

Bladerdeeg is een geheim wapen bij het maken van supermakkelijke hapjes. Zo ook deze appelflappen. Binnen een uur zijn ze klaar om geserveerd te worden. En de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis!

Appelflappen met misokaramel maken

  1. Smelt de suiker op medium vuur. Schud om de paar minuten met de pan, zodat de suiker gelijkmatig smelt. Roer de suiker niet en houd de pan goed in de gaten.
  2. Voeg boter toe aan de gesmolten suiker zodra deze een goudbruine kleur heeft. Roer met een garde en haal van het vuur.
  3. Doe vervolgens de room erbij en mix goed. Voeg als laatst de miso erbij en roer tot een goed gemengd geheel. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 185 graden en ontdooi het bladerdeeg.
  5. Meng de afgekoelde misokaramel met de blokjes appel.
  6. Leg kleine hoopjes appel in het midden van de plakjes bladerdeeg. Pas op dat je niet teveel vulling in de appelflappen probeert te proppen, dat vergroot de kans dat ze gaan scheuren of dat de vulling eruit loopt tijdens het bakken.
  7. Maak de randjes van de appelflappen nat met wat water. Vouw de appelflappen dicht en druk goed aan met een vork of mesje.
  8. Bestrijk de appelflappen met geklopt eigeel en kerf eventueel in met een mesje ter decoratie.
  9. Bak de appelflappen in 25 tot 30 minuten goudbruin in de hete oven.
  10. Serveer met de appelflappen met wat extra misokaramelsaus erover.
Dit wil je maken voor NYE: appelflappen met misokaramel
Culy