Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Life 23 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

De vetvijver schoonmaken: zo tover je hem weer om tot een schone frituurpan

In ieder (studenten)huis onmisbaar: de frituurpan. We slingeren zo nu en dan maar al te graag de spetterpan aan om te genieten van frietjes (of patat) en lekkere snacks. Heb je een wekelijkse frietdag? Dan is het wel verstandig om je frituurpan regelmatig schoon te maken. En dat is iets minder snel gepiept dan het frituren zelf, helaas.

Zó doe je dat!

De frituurpan schoonmaken

Geef maar toe, je kan je niet herinneren wanneer je voor het laatst de frituurpan hebt schoongemaakt. Hoog tijd om dat eens te doen. Fyi: het is tijd om dat apparaat schoon te maken als als je friet wel heel snel goudbruin wordt, maar nog niet klaar is.

Dat heeft alles te maken met verouderd vet. Al het eten dat er in gaat kleurt dan eerder bruinig. Vlekken op de frituurpan of deksel zijn natuurlijk ook al tekenen dat het hoog tijd is voor een schrobbeurt.

Zo heb je binnen no-time een schone frituurpan

Je frituurpan schoonmaken is nou niet bepaald een klusje waar je om staat te springen. Maar als je lekkere frietjes wil blijven bakken, moet het toch echt gebeuren. Er zijn verschillende manieren hoe je aan de slag kunt gaan. First: waar begin je?

  • Haal de stekker van de frituurpan uit het stopcontact
  • Vergeet het frituurvet niet te vervangen
  • Berg het frituurvet goed op (gooi het weg en/of recycle het)
  • Binnenpan van de frituurpan schoonmaken
  • Het mandje schoonmaken
  • De deksel schoonmaken
  • De buitenkant van de frituurpan schoonmaken

Stap 1: frituurvet verwijderen

Het verwijderen van het frituurvet is de eerste stap als je je frituurpan wilt schoonmaken. Hopelijk overbodig om te zeggen, maar trek voordat je begint altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Is je vloeibaar frituurvet nog geschikt is voor hergebruik? Dan kun je dit zolang in een lege frituurvetflacon doen. Vast frituurvet kun je tijdelijk in een pan bewaren.

Toch toe aan nieuw vet? Dan moet je ook het oude vet terug doen in de verpakking en het goed afsluiten. Spoel het frituurvet nooit weg in de afvoer, dat zorgt voor verstoppingen! Je kunt het vet inleveren bij inzamelpunten, zodat het weer gerecycled kan worden tot biobrandstof. Is inleveren geen optie voor je? Dan kan het vet (zeker als het gaat om kleinere restjes) terecht bij het restafval.

Stap 2: de frituurpan zelf schoonmaken

Nu het vet eruit is, kun je beginnen aan het schoonmaken van de frituurpan. Haal eerst de overige vetresten eruit met keukenpapier. Ben je daarmee klaar? Dan komen de echte schoonmaakmiddelen erbij kijken. Zo kun je gebruik maken van afwasmiddel, vaatwastabletten, friteusereiniger en – hoe kan het ook anders – soda.

Vaatwastabletten

Vaatwasser in huis? Lucky you! Van sommige frituurpannen kunnen onderdelen in de vaatwasser. Dan hebben we wel ook slecht nieuws: vaak is dat niet het geval. Tóch kan je nog gebruikmaken van een vaatwastablet. Zo doe je dat:

Vul je frituurpan voor 3/4 met water, voeg een vaatwastablet toe, hang het mandje erin en zet de frituurpan 10 minuten aan op 90 graden celcius. Na afloop leeg je (wees voorzichtig!) de binnenpan en spoel je alles goed na met heet water. Tip: zet bij deze methode je raam open, of doe het buiten, want er kunnen aardig wat dampen ontstaan.

Soda

Soda is een goede ontvetter, dus ook dit middeltje kan goed van pas komen. Je gaat hetzelfde te werk als met bovenstaande optie, maar in plaats van de vaatwastablet, doe je er nu een paar eetlepels soda bij. Easy!

Afwasmiddel

Afwasmiddel werkt ook heel ontvettend en is daarom een geschikt middel om je frituurpan mee schoon te maken. Maak een sopje van heet water en afwasmiddel en schrobben maar met de afwasborstel. Je kan zowel het frituurmandje als de deksel hierin schoonmaken.

Toch is dit niet de meest ideale optie, omdat je waarschijnlijk meerdere malen je sopje moet vervangen wil je écht al het vet verwijderen. En daar heeft niemand zin in.

Speciale reiniger

Er bestaat ook een speciale friteusereiniger voor je frituurpan. Ook dit is een fijne optie én dampvrij. Vul voor deze manier ook de binnenpan met warm water en voeg de aanbevolen dosis friteusereiniger toe. Laat het zo’n 15 minuten intrekken et voilà, klaar ben je. Spoel wel de frituurpan en het mandje nog even na met warm water. Anders smaken je frieten ook zo gek.

Weer als nieuw: zó maak je je make-upspons schoon