Redactie
Redactie Geld 3 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Dog lover? Zoveel geld ben je gemiddeld kwijt aan een hond

Onlangs was het internationale puppydag en dat konden we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ben jij ook klaar voor een oneindige dosis liefde en overweeg je om je leven te verrijken met een hond? We understand. Maar wat kost zo’n viervoeter eigenlijk?

Een hond in huis is voornamelijk een groot plezier, maar ook een grote verantwoordelijkheid. En minder gezellig, maar wel belangrijk: een redelijke kostenpost.

Welke hond kies je?

Het maakt natuurlijk nogal uit in de aanschafkosten of je bijvoorbeeld gaat voor een hond die een nieuwe baasje zoekt vanuit een asiel, of kiest voor een raspuppy met stamboom. In het laatste geval kun je uitgaan van minimaal 500 euro (en tegenwoordig wel véél meer) aanschafkosten. Kies je voor een puppy zonder stamboom dan kun je rekening houden met een gemiddeld bedrag rond de 100 euro, maar dat is helemaal afhankelijk van waar jij je pup haalt.

Kies je niet voor een hond bij de fokker, maar ga je liever voor een dier uit het asiel of uit de plaatselijke opvang? Ook dan is het goed om rekening te houden met de nodige kosten. Hierbij moet je rekening houden met een prijs ergens tussen de 150 euro en 200 euro. Vaak koop je voor dat bedrag wel een aantal zekerheden: zo krijg je bijvoorbeeld garantie dat je nieuwe vriend wordt gecastreerd of gesteriliseerd en de nodige vaccinaties heeft gekregen.

Spullen in huis halen

Je hebt je nieuwe liefde uitgekozen en aangeschaft: dan zijn de eerste stappen gezet. Maar je bent er nog niet. En je zult ook nog behoorlijk in de buidel moeten tasten. Ook al zijn er genoeg dierenbezitters die hun huisdier maar al te graag in hun bed laten slapen, je hond heeft ook een mand en een bench nodig. Dan is er nog de riem en de halsband die je niet moet vergeten. Ga je voor een puppy? Die heeft ook het nodige speelgoed nodig, wil je je interieur sparen. Alles bij elkaar moet je voor deze gadgets uitgaan van zo’n 200 euro.

De maandelijkse kosten

Een kleine rebel in huis is leuk op z’n tijd, maar je wil je nieuwe huisgenoot waarschijnlijk ook wat manieren bijbrengen. Voor een puppytraining kun je ook uitgaan van zo’n 200 euro. Daarnaast heeft een huisdier natuurlijk ook eten nodig en je betaalt in Nederland hondenbelasting. Het bedrag voor hondenbelasting verschilt per gemeente en kan uiteenlopen tussen de 35 en 100 euro per jaar.

De dierenarts

Je hoopt natuurlijk dat jouw beestje voor altijd kerngezond blijft, maar ook aan de dierenarts ben je behoorlijk wat geld kwijt. Daarnaast moet je hond waarschijnlijk ook nog naar de kapper van tijd tot tijd en wie weet moet je trouwe vriend ook nog een keer worden ontvlooid. Schrik niet: je kan uitgaan van zo’n 1000 euro per jaar voor deze kosten.

Alles bij elkaar is een hond dus een behoorlijke investering en is het belangrijk om rekening te houden met de kosten voordat je verliefd wordt op zo’n schattige, harige maat in je leven. Maar als je het kan missen, zijn ze het in ieder volgens de NSMBL-redactie meer dan waard. En mocht je nog wat geld overhebben, dan heeft Gucci een geweldige dieren-collectie.

Gucci lanceert een bijzondere en zeer stijlvolle huisdieren-collectie