Emma Toussain
Emma Toussain Love & Seks 20 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom geloven in ‘die ene ware liefde’ best gevaarlijk kan zijn

Het lijkt zo mooi: het vinden van ‘de ware’. Die ene liefde die alle anderen doet vervagen. De ware liefde komt vaak voor in boeken en films. Niet alleen in romantische films, zelfs in kinderfilms is het regelmatig een groot onderwerp. Hierin zien we vaak de perfecte prins op het witte paard voorbij komen en de uitspraak ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ wordt vaak gebruikt. Relatietherapeute Rachel Daldrop vindt het geloven in ‘de ware liefde’ zelfs gevaarlijk.

Uhhh, wat?

Gevaarlijk

Therapeut Rachel legt het uit aan Cosmopolitan UK:‘Ja, het kan gevaarlijk zijn’. ‘Mensen kunnen hierdoor denken dat die goede relatie vanzelf komt en ze er dus geen totaal moeite voor hoeven te doen. In werkelijkheid kennen alle relaties zo hun ups en downs en vraagt elke relatie de inzet van beide kanten’.

Nooit tevreden

Vaak vragen mensen zich af of er niet iemand beter is, dan hun huidige partner. Want ‘is dit wel de juiste?’. Dit onrustige gevoel is vervelend voor jou en je partner. Het laatste wat je wil is dat je partner zich ongewild voelt, door jouw onrust. Voel je je goed bij hem of haar? Kan je jezelf zijn? Kunnen jullie lachen? Vinden jullie elkaar ontzettend aantrekkelijk? Als je deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden zitten jullie wel goed.

Hoge eisen

Omdat sommige mensen verwachten ‘de ware’ tegen te komen zijn we soms té druk bezig met ons eisenpakket. Niemand kan aan ál jouw eisen voldoen, je zal altijd puntjes vinden waar je het niet helemaal mee eens bent. Ook leg je zo druk op bij je huidige partner of je wijst anderen misschien te snel af omdat ze niet aan jouw eisen voldoen.

Er zijn meerdere ware liefdes

Als je gelooft dat er meerdere mensen op deze aardbol lopen die de ware voor jou kunnen zijn, voelt het een stuk minder benauwd als een relatie niet lijkt te werken. Soms werken bepaalde relaties niet en komen er weer andere mensen in je leven. Uiteindelijk is het een proces en moet je jezelf blijven afvragen of je gelukkig bent in je relatie en wat je hier aan kunt doen.

Een relatie is nooit perfect, je moet er aan blijven werken

‘Wanneer een relatie goed is, is het zeker de moeite waard om samen aan de minder goede dingen te blijven werken,’ vertelt Rachel. Een relatietherapeute kan helpen door jullie communicatie onder de loep te nemen. Zo blijf je elkaar goed begrijpen.

Date jij er op los? Dan vind je hoogstwaarschijnlijk minder snel de ware liefde