Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 1 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe het kan dat mannen net elastiekjes zijn en op een gegeven moment altijd terugkomen

Mannen zijn als elastiekjes. Of als boomerangen. Ze gaan weg, maar ze komen ook altijd terug. En meestal op een moment dat het jou niet meer uitkomt.
Je weet niet meer hoe vaak je hebt gehoopt dat hij terug zou komen. Je ex, je scharrel waar je meer mee wilde, je eerste liefde. Als je telefoon ging hoopte je dat hij het was. Als je door zijn buurt fietste fantaseerde je over dat je hem tegen zou komen en dat alles op magische wijze goed zou komen.

Je miste hem. Je verlangde naar hem. Maar nu is het voorbij en je hebt het geaccepteerd. Maar dan, juist en alleen maar dan – zo lijkt het althans – is hij daar ineens weer. Mannen komen altijd terug. Ze zijn elastiekjes die uitrekken en weggaan, maar toch weer terugschieten naar jou. Ze zijn boomerangen die er ineens weer zijn. Hoe kan dat toch?

Hij mist hoe jullie ooit waren

Jullie liefde is van het type ‘oude liefde roest niet’. De liefde is groots, maar tegelijkertijd leeg. Ooit was het meeslepend, maar nu is er slechts de liefde voor de oude liefde. Voor het verlangen dat er ooit was. Voor hoe jullie waren, vroeger. Toen alles nog goed was tussen jullie. En dat zorgt ervoor dat je telkens terugkomt bij elkaar. Maar juist doordat het zo meeslepend is, is het nooit stabiel en weet je dat het geen toekomst heeft.

Hij wil checken wat jij voelt

Zelf als je iemand niet terug wilt, is het een prettig gevoel als de ander jou wel wil. Zoals je uitgenodigd wilt worden voor dat ene feestje, terwijl je helemaal niet wilt gaan en waarschijnlijk ‘nee’ gaat zeggen.

Precies om die reden stuurt hij je uit het niets een berichtje. Hij vraagt hoe het gaat. Gewoon om te zien hoe jij reageert. Het slechte nieuws is: waarschijnlijk verdwijnt hij ook weer zo plotseling uit je leven. Want hij wil alleen maar even bevestiging. Hij wil alleen graag horen dat jij er nog bent.

Het is veilig

Hij kent jou al, jij kent hem al. Jullie kennen elkaars goede eigenschappen en elkaars minder goede punten. Hij kent je familie, je vriendinnen. Hij weet waar je je spullen bewaart in huis. Naar welke restaurants je graag gaat. Wat je favoriete film is. En het kan ontzettend leuk zijn om een ander meisje te leren kennen, het is ook vermoeiend.

Het is vooral vermoeiend als het op niets uitloopt. Als hij keer op keer aan iemand vraagt wat haar favoriete gerecht is. En ook als hij telkens weer zelf moet vertellen wat voor werk hij doet, wat voor studie hij heeft gedaan en waarom hij woont waar hij nu woont. Het wordt een riedeltje. En hij weet: bij jou is het geen riedeltje. Bij jou voelt het vertrouwd. Wat logisch is, want jullie hebben zoveel tijd samen doorgebracht. Kijken of jij beschikbaar bent is dan misschien vooral een veilige keuze. In z’n comfortzone.

Het is de seks

Tuurlijk, hij kan ook bij een andere chick in bed duiken, maar dat is toch anders. Seks met je ex is zó verleidelijk. Je wilt het niet en ook weer wel. Het voelt vertrouwd, maar tegelijkertijd verkeerd. Het is spannend. En ook ruwer en ongeremder dan toen jullie nog in een relatie zaten. Of het een slim idee is om met je ex-lover het bed in te duiken, is de vraag. Maar lekker is het wel, oeps.

Jij hebt de lat bepaald in relaties

Toen jullie samen waren hadden jullie je eigen gewoontes en maniertjes. Jullie hadden je standaarden. Maar met iemand anders begin je weer helemaal opnieuw. Hij merkt nu dat niet iedere vrouw dingen doet zoals jij. En dat laat hem terug verlangen naar de goede oude tijd.

Jij bent nu bezet

Is het je wel eens opgevallen dat exen altijd terug lijken te komen op momenten dat het jou totaal niet uitkomt? Maanden heb je op hem zitten wachten, na jullie break-up. Maar hij kwam niet. En net op het moment dat je echt over hem heen bent. Dat je een nieuwe man hebt ontmoet, happy bent en denkt dat dit wel eens the one zou kunnen zijn. Precies op dat moment staat meneer voor de deur. Of hij popt op op je telefoonscherm. Waarom heeft hij zo’n slechte timing?

Waarschijnlijk is het juist het feit dat je gelukkig bent zonder hem, waardoor hij terug komt. Hoe onbereikbaarder je bent, hoe interessanter. Hoe irritant dat misschien ook is. Maar dat is het niet alleen. Hij ziet dat je gelukkig bent. En gelukkige mensen trekken andere mensen aan. Je straalt weer en dat vindt hij bloed aantrekkelijk.

Wat de reden ook is, bedenk goed wat je wilt met je ex. Is hij serieus? Wil je hem echt nog een kans geven? En zo niet, dan is dat helemaal niet erg. Dan is het in ieder geval een lekkere egoboost dat hij nog steeds aan je denkt.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Als je het single-leven wilt, maar ook samen wilt zijn