Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 30 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom het hartstikke normaal is als je in iets schattigs wil bijten

Schattige agressie. Bestaat er zoiets? Jazeker. Die ontembare drang om in iets te bijten wat schattig is. Herkenbaar? Gelukkig is het doodnormaal. Wij zijn er vrij zeker van dat iedereen wel eens de neiging heeft om in iets schattigs te bijten. Een té lief neusje, of een oor. Opeens voel je dan een enorme drang door je lichaam trekken die alles in jou erop aanstuurt om te happen. Weliswaar liefkozend natuurlijk. Deze neiging wordt schattige agressie genoemd en onderzoekers hebben dit zelfs erkend.

Twee afgestudeerde meisjes van Yale Universiteit besloten hun rare trekje verder te onderzoeken. Als zij zelf al soms de neiging hadden om in iets schattigs te bijten, dan zouden anderen dat toch ook wel hebben, toch?! In een onderzoek dat werd uitgevoerd door 109 respondenten werd er gevraagd naar plaatjes van dieren te kijken op het internet in de categoriën grappig, neutraal en schattig.

Vervolgens werden alle respondenten gevraagd om aan te geven hoé schattig ze ieder plaatje vonden en in welke mate ze controle over zichzelf verloren tijdens het kijken naar het plaatje (ik wil ‘m vastpakken, ik wil ‘m knuffelen, OMG It’s so fluffy I think I’m going to die). En wat bleek? De schattige plaatjes zorgden voor het meeste controleverlies.

Maar hoe zit het dan met het bijten? Er werd een tweede onderzoek uitgevoerd waarbij de proefpersonen dezelfde plaatjes te zien kregen alleen kregen ze nu bubbeltjesplastic in hun armen om vast te houden. Bij grappige plaatjes werden er ongeveer 80 bubbels geplopt, bij de neutrale 100 en bij de schattige maar liefst 120.

Oftewel, we reageren véél sterker op schattige dingen in het leven dan op grappige of neutrale dingen. We willen het squeezen maar ook erin bijten. Gewoon omdat het zo ontzettend adorable is. De volgende keer als jij aan je vriendje zit te knabbelen kun je gerust zeggen dat het doodnormaal is volgens de wetenschap. Hallelujah.