Emma Toussain
Emma Toussain Relaties 20 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Je ziet het steeds vaker: pietluttig gedrag na een break-up. Hoe kan je dit voorkomen?

Een break-up is naar, we kunnen het helaas niet mooier maken dan het is. Iedereen gaat er op een andere manier mee om en het hangt natuurlijk ook wel een beetje af van de reden van de breuk. Gaan jullie als vrienden uit elkaar? Dan is er geen reden om gekke fratsen uit te halen. Maar is het een vervelende break? Dan hebben mensen nog wel eens de neiging om petty te doen, zoals dat in het engels heet. Pietluttig, kleinzielig, sneu.. het is maar hoe je het bekijkt. Gebruik je wel nog steeds zijn klarna-account? Heb je z’n fietsbanden laten leeglopen? Heb je zijn favo hoodie weggegooid? Ja, dat is petty gedrag.

Mocht je aanvoelen dat jij ook wel eens zulk gedrag kunt gaan vertonen, hou dan de volgende punten goed in de gaten.

Voorkom pietluttig ‘petty’ gedrag na een break-up

Dating-app Bumble ziet het steeds vaker gebeuren en hebben daarom een Petti-quette opgesteld.. wat regeltjes en handvatten zodat jij na een break-up the bigger person bent.

  • Neem een bewuste single mindset aan – Single zijn is nog altijd beter dan in een relatie zitten die niet aan je behoeften voldoet. Mensen kiezen er bewust voor om single te zijn, en de meerderheid van de singles  gaat bewuster en bewuster om met hoe en wanneer ze daten.
  • Neem de tijd voor zelfreflectie – Zelfreflectie geeft je de ruimte om te beoordelen wat je van een relatie verlangt en wat je in een relatie kunt inbrengen. Denk na over de stijl van relatie die je wilt – is het casual dating, monogamie, polyamorie, of iets anders?
  • Loslaten van maatschappelijke verwachtingen – Probeer los te laten wat de maatschappij je vertelt dat je geïnteresseerd zou moeten zijn en vind wat werkt voor jouw unieke zelf. Onze relatievaardigheden zijn een levenslang leerproject. Wereldwijd zeggen 2 op de 3 mensen  dat ze nu voorrang geven aan emotionele beschikbaarheid en 1 op de 4 zegt minder te geven om uiterlijkheden.
  • Pas je datingvoorkeuren aan en probeer iets nieuws – Probeer je datinggewoonten te veranderen. 1 op de 3  ondervraagden in Nederland overweegt nu eerder een ‘dry date’ dan vóór de pandemie. Dit is zelfs hoger onder mensen van 32 jaar en jonger, en meer dan de helft van ons  is meer geïnteresseerd in casual dates dan in iets chiques.

Hopelijk heb je er wat aan.

Most petty thing you’ve ever done

Op TikTok is het een echte trend.. mensen die vertellen wat zij voor sh*t hebben gedaan na hun vervelende break-up. Genieten geblazen.

@allieharding

#stitch with @_sadielane 🤫 hi my name is karma. #lasvegas #vegas #utah #petty #ex

♬ original sound – Allie Harding

@jennaamarquis

#stitch with @_sadielane #fyp #foryou

♬ original sound – jenna marquis

 

10 dingen die je kunt doen na een break-up om er weer bovenop te komen