Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Life 16 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Aha! Zo herken je oplichters op dating-apps

We hebben het allemaal vast wel voorbij zien komen, de Netflix documentaire The Tinder Swindler. Deze true-crime gaat over Simon Leviev (eigenlijk Shimon Hayut) die zich op dating-app Tinder voor deed als rijke jetsetter en diamanthandelaar en zo wist hij vrouwen in te palmen en miljoenen dollars te ontfutselen. Na het zien van deze serie, zullen Tinder-gebruikers vast al meer op hun hoede zijn. Toch is het lastig om een oplichter te herkennen.

Op deze dingen moet je letten om erachter te komen of je met een oplichter te maken hebt.

Basistips

Kijk of jouw match veel foto’s van zichzelf heeft en ook waar je zijn (of haar) gezicht op kan zien. Kijk of je die persoon ook op andere social media-kanalen kan vinden. Een handige tip: via Google Image Search kan je kijken of iemand foto’s van een ander gebruikt (thanks Catfish). Een beetje stalken is niet erg toch? Kom achter zoveel mogelijk persoonlijke informatie van je match, persoonlijke informatie is namelijk goed te controleren.

Simon Leviev zei bijvoorbeeld dat hij de zoon van diamantmagnaat Lev Leviev was. Met een beetje googelen kom je snel genoeg achter de stamboom van familie en kom je Simon overduidelijk niet tegen.

Social media

Om terug te komen het social media-verhaal: kijk of iemand veel actief is op social media en kijk dan ook vooral naar vrienden en reacties. In het geval van The Tinder Swindler, zou je moeten kijken of er vrouwen zijn die lieve dingen zeggen onder zijn foto’s. Reageert iemand bijvoorbeeld ‘Mijn knappe man’ of iets in die trant, kan je echt wel aan hem vragen wie die vrouw precies is. Het kan zo zijn dat je niet de enige bent die met hem aan het daten is.

WhatsApp of Messenger

Een oplichter wil zo snel mogelijk via een andere app chatten dan de dating-app waar jullie elkaar op hebben ontmoet. Op dating-apps worden nepprofielen in de gaten gehouden en een oplichter wil natuurlijk niet door de mand vallen. Via WhatsApp of Messenger is hij veiliger, daarom zal hij daar voor kiezen.

Complimenten en cadeautjes

Het is algemeen bekend dat sommige mannen die iets te verbergen hebben vrouwen overladen met lieve complimentjes en heel veel cadeautjes. Door deze lieve gebaren moet je soms dus heen prikken, want er kan heel wat kwaad achter zitten. Oplichters palmen je in door snel een emotionele connectie en dus relatie met je aan te gaan. Doe het rustig aan en probeer rationeel te denken.

Overleg

Twijfel je over de oprechtheid van je match? Laat jullie gesprekken aan een vriend of vriendin lezen. Zij zullen het gesprek niet door een roze bril lezen. Vertrouwen zij de zaak niet? Luister dan naar hen en eindig het contact met je match.

‘Tinder Swindler’ Simon Leviev verbannen door Tinder