Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Huidverzorging 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Last van acne? Dan moet je het gebruik retinol vooral niet skippen en wij vertellen je waarom

We hebben nu al veel huidverzorgingsproducten voorbij zien komen. Zo kunnen een niacinamide serum en een vitamine C serum niet meer ontbreken in je collectie. Maar.. we zijn er nog niet, want retinol is hét product dat elke dermatoloog aanraadt. Dit product heeft veel voordelen en wil je dus niet meer missen uit je skincare routine.

Er zijn wat dingen die je moet weten voordat je aan het gebruik van dit product begint.

Wat is retinol?

Retinol is in het kort vitamine A. Het product is er in verschillende soorten en sterktes. Retinoïnezuur (ook bekend als Retin-A of Tretinoïne) is de sterkste van alle soorten retinol. Het product wordt vaak gebruikt om acne en veroudering te behandelen.

Hoe werkt retinol?

Retinol kan je niet zomaar aanbrengen, je moet hier namelijk een tolerantie voor opbouwen. Doe je dit niet, dan kunnen er bijwerkingen als irritaties en gevoeligheid ontstaan en dit wil je juist voorkomen. Laat dit je niet tegenhouden, want als je dit wel goed doet, kan dit product je huid gladder maken zoals geen ander product kan.

Waar is het product goed voor?

Retinol pakt huidproblemen (zoals acne) aan, ook verbetert het product de textuur van je huid, pakt het dofheid aan en minimaliseert het de zichtbaarheid van je poriën. Het kan fijne lijntjes en rimpels opvullen en een ongelijkmatige tint verbeteren. Er is dus eigenlijk niks waar dit product niet goed voor is.

Het gebruik van retinol

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je aan het gebruik van retinol begint. Zo wordt het product vooral aangeraden aan mensen die last hebben van puistjes en pigmentvlekken. Ook wordt het aangeraden om te gaan gebruiken als je halverwege je twintig bent. Het gebruik ervan moet je rustig opbouwen en dus niet gelijk elke dag gebruiken. Beperk het eerst tot een á twee keer per week. Zodra je dit hebt opgebouwd mag je het product elke avond gebruiken. Breng een hoeveelheid van het product ter grootte van een erwt aan op een schone en droge huid. Wacht 30 minuten voordat je andere producten op je gezicht smeert want alleen zo boek je de beste resultaten.

Draag SPF

Het allerbelangrijkste bij het gebruik van retinol is dat je daarnaast ook SPF gebruikt. Door retinol wordt je huid tijdelijk dunner en hierdoor kwetsbaarder. Zorg dus dat je elke ochtend na het gebruik van retinol een zonnebrandcrème opdoet want anders beschadig je je huid ook nog.

Dit zijn alle voor- en nadelen van retinol (aka vitamine A)