Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Beauty en Style 23 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn alle voor- en nadelen van retinol (aka vitamine A)

In de skincarewereld hoor je veel voordelen over het ingrediënt vitamine A – beter bekend als retinol. Maar naast alle voordelen, kent dit ingrediënt ook een paar nadelen. Deze worden niet vaak besproken en daarom hebben wij alle voordelen en nadelen van retinol voor je op een rijtje gezet.

Lees deze voor- en nadelen van retinol goed door voordat je het in je skincare-routine gaat gebruiken.

De voor- en nadelen van retinol

Retinol (vitamine A) speelt een belangrijke rol bij het behouden van een gezonde huid. Vitamine A vermindert beschadigingen en bestrijdt ontstekingen. Er zijn zowel voordelen als nadelen van retinol, het is belangrijk om ze allemaal voor ogen te hebben voordat je dit ingrediënt gaat gebruiken. Als je nog je nog meer wilt lezen over wat retinol voor je huid kan doen vind je hier alle nodige informatie.

De voordelen van retinol

We hebben alle nadelen en voordelen van retinol op een rijtje gezet:

1. Retinol werkt verjongend

Vitamine A is een antioxidant en deze stoffen zorgen voor een natuurlijke vertraging van veroudering. Zo worden je botten bijvoorbeeld sterker door retinol, je huid egaler en fijne lijntje in je gezicht minder zichtbaar.

2. Eén van de voordelen van retinol is dat het puistjes tegengaat

Retinol verwijdert dode huidcellen en ‘ontstopt’ mee-eters. Daarnaast bevordert het de groei van nieuwe huidcellen rondom poriën, waardoor de poriën minder zichtbaar zijn. Ideaal als je van je grove poriën af wilt, probeer ook eens één van deze 10 tips om je poriën minder zichtbaar te maken.

3. Vitamine A zit al in veel producten die we in het dagelijkse leven eten

Vitamine A zit in bijvoorbeeld eieren, melk, wortelen en veel andere gele of oranje groenten zoals pompoen. Daarnaast ook in verschillende groene groenten zoals spinazie. Je krijgt het op dagelijkse basis dus al binnen.

4. Retinol zorgt voor een langer leven

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat retinol een belangrijk ingrediënt is voor je gezondheid. Een goede balans aan vitamine A kan er voor zorgen dat je gezondheid goed blijft, waardoor je een langer leven kunt krijgen.

5. Eén van de voordelen van retinol is een gezondere huid

Veel voorkomende huidproblemen kunnen met retinol worden opgelost, bijvoorbeeld bij acne. Retinol stimuleert de groei van huidcellen, waardoor bijvoorbeeld acne sneller geneest. Eén van de voordelen van retinol.

6. Een ander van de voordelen van retinol is dat vitamine A je ogen beschermt

Vitamine A is een belangrijk ingrediënt voor het onderdeel rodopsinemolecuul in je hersenen, dat wordt geactiveerd wanneer er licht valt op je netvlies en je dus gaat zien. Uit onderzoeken blijkt dat als je dagelijks genoeg vitamine A binnenkrijgt dat je uiteindelijk minder problemen krijgt met je ogen.

De nadelen van retinol

Naast vele voordelen van retinol, zijn er ook een paar nadelen van dit ingrediënt in huidverzorgingsproducten:

1. Er is lang gebruik nodig voor het gewenste effect

Om de voordelen van retinol te kunnen zien, kan het een hele lange tijd duren voordat dit product gaat werken. Dagelijks gebruik wordt aangeraden, dan kan je pas na een paar maanden een gladdere huid verwachten.

2. Je huid kan geïrriteerd raken

Te veel gebruik heeft het tegenovergestelde als effect, één van de nadelen van retinol. Je huid moet heel erg wennen aan retinol als je het voor het eerst gaat gebruiken. Retinol geeft je huid zo een boost dat het kan zijn dat je na enkele weken last krijgt van velletjes op je huid, een droog gevoel en uiteindelijk eventueel acne. Dit zijn de gevolgen van je huid die zich moet aanpassen aan de nieuwe stof.

Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om deze gevolgen te verminderen. Zo kan je bijvoorbeeld een product met een laag percentage retinol aanschaffen. Daarnaast kan je je gebruik opbouwen, op deze manier geef je je huid de tijd om aan de stof te wennen.

3. Vaak is het percentage retinol te laag om huidproblemen op te lossen

In producten die je bij de drogist kan kopen, is de hoeveelheid retinol dat in het product zit vaak te laag om echt te werken tegen huidproblemen. Als je de retinol alleen gebruikt als extra skincare-middel is een laag percentage prima. Dit zijn onze favoriete producten met retinol.

De hoeveelheid retinol die je nodig hebt hangt natuurlijk ook helemaal van de gevoeligheid van je huid – voor sommige huidtypes heb je meer nodig dan voor andere. Als je niet het idee hebt dat je de retinol voordelen van retinol niet gaat zien, kan je het beste een afspraak maken bij de dokter voor een recept.

Lees ook: Bye bye verstopte poriën – Zo kun je het beste je poriën reinigen