Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Beauty en Style 2 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Poriën verkleinen: met deze 10 tips maak je je grove poriën minder zichtbaar

Iedereen heeft poriën, maar bij de ene persoon zijn ze meer zichtbaar dan bij de anderen. Dat kan verschillende oorzaken hebben, van genetisch bepaald tot zonneschade en huidveroudering. Heb jij daar last van en zou je je poriën willen verkleinen? Dat kan helaas niet zonder hulp van een dermatoloog. Wat wél kan, is onderstaande tips lezen om je grove poriën visueel te verkleinen.

Met deze 10 manieren kan je je grove poriën (bijna) laten verdwijnen. Zo makkelijk kan het zijn.

Grove poriën verkleinen

Poriën lijken heel klein en iedereen heeft ze op zijn of haar gezicht, maar in sommige gevallen zijn ze meer zichtbaar dan bij anderen. Met deze 10 tips kan je je grove poriën zichtbaar verkleinen:

1. Houd je gezicht schoon

Dit is één van de belangrijkste tips als je je poriën wilt verkleinen. Als er viezigheid in je poriën komt, raken ze verstopt en worden ze groter. Dit is de reden waarom je je gezicht heel goed moet schoonmaken voordat je naar bed gaat. Daarnaast is het ook goed om zo weinig mogelijk met je handen je gezicht aan te raken gedurende de dag.

2. Gebruik primer voor je foundation om je grove poriën visueel te verkleinen

Door primer te gebruiker onder je foundation vul je poriën eigenlijk een beetje op. Daardoor lijkt het als je je foundation aangebracht hebt alsof je poriën verkleind zijn. Probeer eens een van deze 5  primers voor een vette huid met grove poriën.

3. Wees voorzichtig met je huid

Als je te grof bent met je huid kan je ervoor zorgen dat je poriën erger zichtbaar worden. Daarom moet je je gezicht altijd voorzichtig en met veel aandacht behandelen. Als je al op een punt bent beland waar je huid beschadigd is geef je huid dan de tijd om te genezen.

4. Ga eens naar de schoonheidsspecialiste voor een behandeling – zo kan je je poriën verkleinen

Experts aanbevelen om ongeveer één keer per maand naar de schoonheidsspecialiste te gaan voor een gezichtsbehandeling. Door de professionele tools die zij hebben kunnen de grove poriën beter worden behandeld en word je huid gezonder.

Als elke maand je te vaak lijkt – kan je het ook een paar keer in het jaar doen. Vraag bijvoorbeeld eens een gezichtsbehandeling voor je verjaardag.

5. Gebruik eens een scrub tegen je grove poriën

Met scrubben raak je dode huidcellen kwijt en wordt je gezicht dus extra schoon. Maar je moet wel opletten, te vaak te scrubben schiet het doel voorbij. Hoe vaak een scrub verstandig is, ligt aan je huidtype.

6. Hydrateer regelmatig voor het verkleinen van je poriën

Naast water drinken, kan je je gezicht ook hydrateren met een speciale serums. Deze hydraterende serums breng je aan voordat je je nachtcrème op doet. Dit helpt je poriën te verminderen omdat het de huid rondom de poriën opvult.

7. Gebruik retinoïde in je skincare routine

Retinoïde stimuleert de cel vernieuwing waardoor dode huidcellen sneller worden verwijderd en de poriën kleiner lijken.

8. Smeer vaak zonnebrand tegen grove poriën

Als er ook maar een klein beetje zon is kan je het beste meteen zonnebrand op je gezicht smeren. De zon zorgt ervoor dat je poriën groter worden. Dus om je poriën te beschermen tegen de zon moet je zonnebrand smeren. Maar omdat zonnebrand je huid vaak vetter maakt, kun je daarna het beste een matte poeder aanbrengen – dit maakt je poriën optisch weer kleiner.

9. Doe regelmatig een gezichtsmasker op om je poriën te verkleinen

Gezichtsmaskers zijn een hele goede manier om je gezicht te behandelen. Probeer eens een masker met klei of houtskool – deze ingrediënten absorberen olie waardoor je grove poriën verkleinen.

10. Vergeet je dag/nachtcrème niet

Het gevolg van geen dag en nachtcrème gebruiken is grovere poriën. Als je je huid niet regelmatig insmeert zal het sneller olie produceren, dit gaat weer vastzitten in de poriën en maakt ze groter. Probeer dus ‘ochtends en ‘avonds te smeren met dag of nachtcrème. Wij zochten voor je uit welke dagcrème je het beste kan gebruiken, je leest het hier.