Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 19 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Hét wondermiddel in huidverzorging: alles wat je wil weten over retinol

Als je een beetje thuis bent in het wereldje van huidverzorging, heb je ongetwijfeld veel gehoord over het ingrediënt retinol. Het wordt veel gebruikt in skincare, van crèmes tot serums. Maar wat is retinol nou eigenlijk en wat doet het precies voor je huid?

Wedden dat jij niet meer anders wil na het lezen van dit artikel?

Retinol: wat is het en wat doet het?

Retinol schijnt hét wondermiddel te zijn in huidverzorging, omdat het diep in de huid doordringt én celvernieuwing versnelt, wat weer zorgt voor een gladdere huid. Eerlijk is eerlijk, je moet wel een tijdje wachten (en de producten consistent gebruiken) wil je resultaat zien. Maar dat dat het helemaal waard is, is ook een ding dat zeker is.

Retinol is eigenlijk niets anders dan vitamine A. Good to know: er bestaan heel veel vormen van vitamine A. Maar van alle vormen die in huidverzorging gebruikt mag worden, is retinol het populairste ingrediënt.

Wat doet het?

Vitamine A, en dus retinol, is goed voor de huidstructuur. Gezonde celdeling én de productie van collageen en elastine wordt gestimuleerd, waardoor fijne lijntjes in het gezicht minder zichtbaar worden. Je huid wordt egaler.

Hoe gebruik je het?

Het belangrijkste wat je moet weten over retinol, is dat je het een tijdje consistent moet gebruiken om echt verschil te zien aan je huid. Als je het een maand of drie met regelmaat gebruikt, zul je zien dat donkere vlekjes, acne en fijne lijntjes minder worden. Maar hoe gebruik je producten met retinol dan?

Well, de werking van vitamine A kan worden verminderd door licht, dus het is belangrijk om producten met retinol in de avond te gebruiken. Vlak voor je naar bed gaat zou dus een ideale timing zijn.

Percentages retinol

Als je op zoek gaat naar producten met dit ingrediënt, zal je veel percentages zien. Dat percentage zegt – je raadt het misschien al – hoeveel procent retinol in het product zit. Wat het beste percentage is voor jou, hangt van verschillende factoren af. Gelukkig kennen we inmiddels genoeg verhalen van mensen die heel wat voordelen hebben ontdekt van producten met een minder hoog percentage retinol. Een laag percentage kan dus zeker effectief zijn, helemaal als je het dagelijks gebruikt.

Sterker nog, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat percentages vanaf 0,01% al effectief zijn tegen tekenen van huidveroudering én de gezondheid van de huid verbetert.

Het helpt ook om lagere percentages retinol te combineren met andere ingrediënten, zoals antioxidanten, peptiden en hydraterende ingrediënten. Benieuwd naar onze favorieten? Die vind je hier.

Op doktersrecept

Retinol kan je, naast huidverzorgingsproducten die je bij de drogist vindt, ook in producten vinden waar een doktersrecept voor nodig is. Het verschil tussen deze producten is dat het product op doktersrecept een meer actief bestanddeel bevat, en daardoor effectiever is. Daarentegen geeft het ook een grotere kans op huidirritatie.

Bovendien is retinol op doktersvoorschrift niet per definitie beter. Het ingrediënt in cosmetische huidverzrogingsproducten heeft misschien alnger de tijd nodig, maar geeft op termijn hetzelfde resultaat als retinolproducten op doktersrecept.