Kim van der Blom
Kim van der Blom Love & Seks 24 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je achteraf niet snapt wat je ooit in je ex zag

Ken je dat: je vriendinnen zijn met iemand aan het daten en je alarmbellen gaan gelijk af. Maar wanneer je zelf met iemand aan het daten bent, ben je blind voor alle signalen. Achteraf kom je er dan pas achter hoeveel red flags er eigenlijk waren. Hoe komt dit eigenlijk? Maakt liefde je echt blind?

Herken jij dit ook?

Liefde maakt blind

De Journal of Experimental Social Psychology publiceerde in 2008 een onderzoek met daarin de resultaten uit een onderzoek naar hoe goed mensen leugens herkennen. Daarnaast keken ze naar hoeveel dit te maken heeft met in welke mood je bent. En je voelt het vast al aankomen. In welke stemming je bent, heeft zeker veel invloed op of jij iemand die liegt herkent.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die emotioneler zijn, na het kijken van een zielige film, sneller door hadden of iemand aan het liegen was. Iemand die naar een comedy keek, had dit minder snel door. Je hebt het dus sneller door als iemand liegt, wanneer je niet goed in je vel zit.

Dit is dan ook de reden waarom je in je relatie de red flags vaak niet door hebt. Liefde maakt blind! Als je je dan een keer niet helemaal goed voelt, kan het zijn dat het opeens allemaal duidelijk wordt en je denkt: ‘Hoe ben ik zo lang met diegene samen geweest?’

Daarom kun je dit bij een vriendin wel makkelijk zien. Je kan, in tegenstelling tot je vriendin, helder nadenken.

Is er een oplossing?

Helaas werkt ons brein op deze manier, en kan je er zelf niet veel aan doen. Maar dat betekent zeker niet dat je er helemaal niks aan kan doen. Nu je weet dat als je verliefd bent, je minder door hebt als iemand liegt. Kun je er wel rekening mee houden. En remember, je vriendinnen bedoelen het goed als ze waarschuwen voor je relatie.

Waarom geloven in ‘die ene ware liefde’ best gevaarlijk kan zijn