Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Nieuws 25 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Liefde overwint alles: ‘Mijn vriend is militair en ik weet nooit of hij veilig thuis komt’

Linda was achttien jaar oud toen ze de liefde van haar leven ontmoette, Tom. De eerste kus op de kermis was niet de laatste, ze waren en zijn elkaars grootste liefde. Dat hij twee weken na hun eerste kus als militair naar Afghanistan vertrok met alle gevolgen van dien nam ze voor lief, maar niet zonder angst. Tom heeft niet zomaar een functie in het leger. Hij maakt deel uit van een speciale eenheid. Dit is een term voor speciaal getrainde militaire eenheden die operaties uitvoeren zoals verkenningen, onconventionele oorlogvoering en contra-terrorisme. Hij wordt uitgezonden naar de oorlogsgebieden over de hele wereld waar wij slechts een fractie van zien op tv.

Altijd tijd te kort

Linda’s vriend kan elk moment worden opgebeld om naar een oorlog of rampgebied te gaan om daar zijn taak te vervullen. En deze taak houdt nooit op. Want er is spijtig genoeg nog steeds op heel veel plekken in de wereld oorlog.

Toen Tom begon als militair vervulde hij een functie waardoor hij weinig contact kon hebben met het thuisfront als hij in het buitenland zat. Ze hadden slechts tien minuten contact met elkaar in twee weken tijd.

En dan te bedenken dat Tom zelfs een keer voor vijf maanden op uitzending is geweest. Dit was toen, voor de nog piepjonge Linda best pittig: ‘Iedereen is met hun vriendje behalve ik. Ik kwam op elk feestje zonder mijn maatje.’

Een nummer dat haar gemis als geen ander kan omschrijven: Hans en Thomas – beeld zonder geluid. Het nummer dat symbool staat voor het thuisfront van álle militairen. Het is een gemis wat anders voelt als je weet waar je vriend is en wanneer hij terug komt. Voor Linda was het soms maar de vraag wanneer ze haar liefde weer in de armen kon sluiten.

Momenten van angst

Voor de omgeving is het soms niet helemaal duidelijk wat het inhoudt als je vriend militair is. Gek is dit ook niet, want veel militairen hebben een beroepsgeheim. Linda is hiervoor haar lover dankbaar want hij ‘bespaard’ haar op deze manier.

Één van de heftigste momenten voor zowel Linda als Tom was toen een collega van hem kwam te overlijden tijdens een uitzending: ‘Het eerste wat ik dacht was, dat had Tom kunnen zijn’. Gelukkig vervult haar grote liefde nu een functie waardoor ze makkelijker contact kunnen hebben en hij minder ‘heftige’ werkzaamheden moet verrichten dan vroeger.

Linda zegt ook dat ze er op de een of andere manier ook wel een beetje gewend aan raakt maar nooit helemaal. Er kan namelijk altijd iets gebeuren waar hij opeens naar toe moet. Vorig jaar nog werd Tom naar het rampgebied van de MH17 gestuurd: ‘We zagen de verschrikkelijke beelden van de MH17 ramp op tv.

Nog geen uur later was hij vertrokken om dáár naar toe te gaan. Ik was op dat moment zes weken zwanger van onze dochter.’ Gelukkig en bijzonder genoeg bezitten Linda en Tom beide over een nuchter karakter waardoor ze beter dan wie dan ook met dit soort situaties om kunnen gaan.

Onvoorwaardelijke liefde

Veel mensen in Linda haar omgeving vragen zich af hoe de nu 26-jarige Linda dit vol kan houden. Maar Linda staat hier anders in. Ze kiest voor hém en dat hij militair is, is eigenlijk bijzaak. Ze steunt hem onvoorwaardelijk in wat hij doet. In 2013 vroeg hij haar ten huwelijk en in 2014 zijn ze met elkaar getrouwd.

Ondertussen hebben ze een prachtige dochter van een half jaar oud. Nog steeds is hij regelmatig voor een langere tijd weg van huis. Linda zegt dat het soms heftig is om met haar dochter alleen te zijn maar dat het eigenlijk heel goed verloopt. Hun geheim achter hun 8,5 durende relatie? Doordat ze elkaar soms maanden niet zien zijn ze nooit op elkaar uitgekeken.

Het woord sleur is voor hen ook ver te zoeken want het blijft letterlijk en figuurlijk spannend. Of ze graag zou willen dat haar vriend een andere baan zou hebben? ‘Ik ben een trotse vrouw van een militair en dat zal áltijd zo blijven.’ Een ijzersterke uitspraak die ons allemaal kippenvel bezorgt.

Wegens privacy redenen is de naam van Tom gefingeerd.

Wij bij Beautify zijn altijd op zoek naar de mooiste en meest ontroerende liefdesverhalen. Heb jij ook zo’n liefdesverhaal en wil je die graag met ons delen? Mail dan naar: [email protected]