Gina Koninkx
Gina Koninkx Relaties 28 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Negging’ in een relatie is toxic: zo herken je of jouw partner dit bij je doet

Of je nou pas kort samen bent met je partner of al jaren elkaars liefje bent, vroeg of laat krijgt iedereen te maken met relatieperikelen. Botsende karakters, jaloezie of uit elkaar groeien: een greep van de red flags waardoor je wellicht serieus twijfelt aan jullie liefde voor elkaar. Negging is ook zoiets. Super toxic en zonder twijfel een donkerrode vlag.

Ooit van ‘negging’ gehoord? We leggen je uit waarom dit fenomeen zo super toxic is en hoe je het herkent.

Wat is ‘negging’?

Negging is iets wat vaak op heel subtiele wijze gebeurt zonder dat je het in eerste instantie door hebt. Het is een vorm van manipulatie verkapt onder het mom van flirten waardoor je denkt een compliment te krijgen. De bedoeling van de ander is om jou geliefd te laten voelen waardoor iets wat hij/zij zegt veel positiever lijkt, terwijl het eigenlijk niet oké is. Huh? We leggen het even uit met een voorbeeld. Je partner doet iets wat jij eigenlijk niet leuk vindt, maar zegt: dat doe ik omdat ik je leuk vind.

Hierdoor lijkt het alsof je ‘geplaagd’ wordt terwijl het voor jou veel meer aanvoelt als pesten. Maar omdat je partner op een bepaalde manier zegt dat hij dat alleen maar doet omdat je zijn lover bent, lijkt het een grapje te zijn. Snap je? Omdat het op zo’n subtiele manier wordt gedaan, is het hartstikke sneaky.

Het bekendste voorbeeld

Negging gebeurt erg vaak in groepsverband. Als jij en je partner met zijn of haar vrienden zijn bijvoorbeeld en hij grapjes over je maakt, terwijl jij het eigenlijk helemaal niet grappig vindt. Als je er later op terugkomt en zegt dat je het echt niet tof vond en je er kut bij voelde en de ander zegt ‘het was maar een grapje omdat ik je leuk vind’ is dat eigenlijk helemaal niet oké. Vooral omdat je partner dit bewust doet.

Wat kun je tegen negging doen?

Spreek je partner op een ander moment aan op zijn of haar gedrag. Doe dit het liefst niet op het moment dat het net is gebeurd maar plan een moment in met je partner te praten. Vraag hem/haar de tijd te nemen om te luisteren naar jouw verhaal en probeer zo goed mogelijk uit te leggen welk gevoel jou dit geeft. Blijft je partner hierna consequent doorgaan met ‘neggen’? Red flag, baby, red flag.