Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 12 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Heb je een onzuivere huid? De oorzaak ligt waarschijnlijk bij je darmen

Je hebt de uitspraak ‘luister naar je onderbuik gevoel’ vast weleens gehoord als het gaat om keuzes maken. Maar wist je dat de conditie van je huid ook een connectie heeft met je onderbuik? Onderzoek wijst namelijk uit dat er een link is tussen de bacteriën in onze darmen en die op onze huid. We leggen het je even uit.

Je kunt dus echt puistjes krijgen door te veel ongezond eten. En ja, wij balen er ook van.

Een onzuivere huid door het voedsel dat je eet

Heb jij veel last van een onzuivere, droge huid of heb je vaak puistjes? Grote kans dat je dan ook regelmatig een opgeblazen gevoel hebt of last van je darmen.

Er wordt al langer gezegd dat je van ongezond of vet eten een onzuivere huid krijgt, maar nu is dit dus ook daadwerkelijk bewezen. Uit een onderzoek van Dr. Megan Rossi aan King’s College London blijkt namelijk dat onze darmen en onze huid wederzijdse communicatie hebben met elkaar.

Bacteriën

Er zitten op onze huid enorm veel bacteriën die een soort beschermlaag vormen, en in onze darmen zorgen bacteriën ervoor dat de verwerking van ons voedsel goed verloopt. Beide soorten bacteriën blijken nu dus een connectie met elkaar te hebben.

Dit betekent dat wanneer jij je opgeblazen voelt of je darmen geïrriteerd zijn, de kans groot is dat je huid ook onzuiver is (en andersom). Zo heeft 37% van de mensen met acné vaker last van een opgeblazen buik en 40% heeft vaak last van verstopping.

Immuunsysteem

Het blijkt namelijk dat je huid en je darmen ‘praten’ via je immuunsysteem. Wanneer jouw darmen niet in balans zijn, triggert dit je immuunsysteem en daardoor krijgt je huid een seintje dat niet alles soepel loopt. Daardoor raakt je huid ook uit balans en daar komen die puistjes en onzuiverheden vandaan.  Super fijn he (not).

We willen je nu niet bang maken, maar als je niks doet aan de klachten in je darmen kan dit zorgen voor serieuzere huidproblemen zoals eczeem, psoriasis, rosacea en hardnekkige acne.

Darmen in balans

Maar wat kun je zelf alvast doen om je darmen in balans te krijgen (en daarmee je huid)? Probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten. En dan niet alleen groenten en fruit, maar ook zaden, noten en verse kruiden. In bijvoorbeeld uien en knoflook zitten goede bacteriën voor je darmen.

Probeer vooral veel te variëren in de groenten en fruit die je eet. Zo krijg je van alle stoffen voldoende binnen om je darmen in balans te houden. Daarnaast is voldoende slaap en goed kauwen op je eten ook belangrijk voor goed werkende darmen. Een excuus om meer te slapen? Dat hoef je ons niet nog een keer te zeggen!

12 weken

Verwacht trouwens niet dat je huid na 1 dag gezond eten weer opgeknapt is. Het heeft gemiddeld 12 weken nodig om echt effect te zien van je veranderingen in voeding. En ja, je moet die goede voeding dus ook echt die 12 weken volhouden. Eerst maar eens de discipline zoeken dus. 😉

Lees ook: Pockmarks: zó kom je af van die ‘putjes’ in je gezicht