Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Seks 11 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

7 redenen waarom je kan bloeden na het hebben van seks

Bloeden na het hebben van seks is nooit leuk en kan soms ook best wel een beetje ongemakkelijk voelen. Toch hoeven vrouwen zich hier echt niet voor te schamen, want het is iets wat vaak voorkomt en ook echt niet gek hoeft te zijn. Heb jij ‘t wel eens meegemaakt? Dan ben je waarschijnlijk meteen gaan Googelen. Dan zie je waarschijnlijk alle ‘worst case scenario’s’. Maar… is het bloeden na seks normaal of er echt iets aan de hand?

Wij zetten 7 redenen op een rijtje waarom je kan bloeden na seks.

Bloeden na seks

Bloeden na het hebben van seks komt regelmatig voor en meestal is er niks ergs aan de hand. In enkele gevallen is het wél mis en het is goed dat je dan weet hoe dit komt. Als je vragen (of zorgen) hebt dan is het sowieso verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Hij of zij kan jou dan verder adviseren en eventueel helpen.

1. Vaginale droogheid of ontsteking

Vaginale droogheid kan leiden tot kleine schaafwonden na geslachtsgemeenschap en deze kunnen dan logischerwijs gaan bloeden. Heb jij last van vaginale droogheid? Gebruik dan glijmiddel tijdens de seks. Handig én lekker.

2. Vaginale infectie

Vagina’s bestaan uit ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën die ons gezond houden. Wanneer dit evenwicht uit balans raakt, kan dit leiden tot een vaginale infectie. Eén van de meest voorkomende vaginale infecties is een schimmelinfectie. Dit kan gebeuren wanneer de antischimmel-bacteriën uit balans zijn wat uiteindelijk zorgt voor overmatige groei van schimmel genaamd candida (een soort gist). Een bekend symptoom van zo’n infectie is jeuk. Heb je hier last van? Koop dat een product wat deze infectie snel zal oplossen of bel even naar je huisarts.

3. Ongesteldheid

Ook als je niet ongesteld bent kan je na seks nog wat bloeding krijgen van je voorgaande ongesteldheid. Het is namelijk zo dat als je aan het einde van je menstruatiecyclus bent, je nog kan bloeden door wat ‘restjes’ die nog in je baarmoeder zitten.

4. Soa’s

Sommige soa’s kunnen bloedingen veroorzaken. Door herpes of syfilis kun je bloeden na contact tijdens seks. Andere soa’s zoals chlamydia en gonorroe kunnen een abnormale afscheiding en wat lichte bloedingen veroorzaken. Twijfel jij of je een soa hebt? Je laten testen kan nooit kwaad! Kijk daarvoor even op de website van jouw lokale GGD.

5. Poliep

Bloed kan ook wijzen op het hebben van een poliep. Poliepen zijn gezwellen die te vinden zijn aan de onderkant van de baarmoederhals en hoewel ze vaak goedaardig zijn, is het altijd een goed idee om ze te laten nakijken bij een dokter.

6. Baarmoederhalskanker

Helaas kan bloeding na seks ook een ernstige oorzaak hebben. Eén van deze oorzaken is baarmoederhalskanker. Dit komt niet heel erg vaak voor bij vrouwen onder de 30 maar het is zeker niet ondenkbaar. Dit is vast zo’n Google-nachtmerrie waar we het eerder over hadden.. Twijfel je of ben je bang dat er iets mis is? Laat dit dan ook vooral even checken. Vrouwen onder de 30 worden hier namelijk niet op getest.

7. Endometriose

Een veel voorkomend symptoom van endometriose is een bloeding na de seks. Je baarmoeder heeft van nature weefsel dat naar binnen groeit en een en een soort laagje vormt langs de wanden. Daarom bloeden we tijdens onze menstruatie. Endometriose is een probleem dat kan optreden wanneer zich weefsel begint te vormen aan de buitenkant van de baarmoeder en dit kan veel pijn, hevige krampen en chronische vermoeidheid veroorzaken. Herken je deze klachten? Aarzel niet en ga langs de dokter!

7 verrassende dingen waar jouw vagina allergisch voor kan zijn