Emma Toussain
Emma Toussain Lifestyle 26 jul 2022
Leestijd: 6 minuten

Pride Amsterdam 2022: dit zijn de tofste plekken om gelijkheid te vieren

Pride is terug! Het is een kleurrijk festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Negen dagen per jaar bepalen LHBT’s (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender) de norm in de hoofdstad. Er worden daarom ook hele toffe en bijzondere evenementen georganiseerd waardoor jij dagenlang kunt feesten. Omdat het af en toe lastig kan zijn om de leukste events eruit te pikken, helpen we je een handje. Eén ding is belangrijk tijdens Pride: heb vooral plezier en geniet van de vrijheid.

De leukste Pride-events in Amsterdam

Je kent Pride vast wel van de Canal Parade. Dit event bestaat uit een bonte stoet van 80 boten en honderduizenden enthousiaste en kleurijk uitgedoste bezoekers. Nergens op de wereld wordt Pride op zo’n schaal op het water gevierd als in Amsterdam. Maar dit is niet het enige evenement, want zoals we al eerder schreven, het is negen (!) dagen lang feest. Negen dagen lang mogen mensen vieren wie ze zijn, van wie ze houden en op welke manier ze dat het liefste doen. Wil jij hier graag bij zijn? Scroll dan vooral even door het lijstje om te kijken of er en tof evenement voor je bij zit.


Wil je alle evenementen bekijken? Kijk dan op de site van Pride zelf.

28 juli: INK goes PINK

Op 28 juli 2022, precies tien dagen voor de Canal Parade van Pride Amsterdam viert INK Hotel Amsterdam – Mgallery als onofficiële aftrap van de Amsterdam Pride voor de zevende keer INKlusiviteit en diversiteit met een groot feest. Tijdens de Don’t stop until your’re proud-party transformeert INK Hotel Amsterdam in een heel roze – de naam zegt het al – PINK Hotel Amsterdam. Het feest is vrij toegankelijk en je krijgt een lekker welkomstdrankje. Zorg dat je er op tijd bent, want vol is helaas echt vol.

Daarnaast heeft INK Hotel Amsterdam een speciale INKlusivity-suite ingericht en het restaurant van het hotel, PRESSROOM Amsterdam, serveert speciaal voor de gelegenheid een aangepast Pink Chef’s Menu. Aan de bar kunnen gasten een Pink G&T bestellen en in de weekenden van 30 en 31 juli en 6 en 7 augustus wordt er tijdens de bekende Bottomless Brunch onbeperkt roze bubbels geschonken. Meer informatie of je verblijf boeken? Check de website hier.

29 – 31 juli: Milkshake X Room Mate Aitana

Het altijd geliefde en open-minded Milkshake festival heeft na 11 jaar haar sporen wel verdiend in het centrum van Amsterdam. Inclusiviteit en diversiteit worden hier gevierd met 9 podia per dag waar (inter)nationale artiesten te zien zijn. Met als meest gedraaide genres house, disco, pop, techno, R&B, urban en dancehall is er voor ieder wat wils en iedereen is dan ook welkom ongeacht wie je bent (of wilt zijn). Omdat Room Mate Aitana zich volledig kan vinden in deze filosofie, zal Milkshake Festival een een beetje van hun magie met hen delen. Tijdens het weekend van 29 juli kun je gedurende 3 dagen bij Room Mate Aitana terecht voor de Milkshake Experience Package. Dit pakket is inclusief pre-party, meet & greet, ontbijt, goodie bags en een hele fijne uitvalsbasis om na een dag dansen weer op te laden. Meer info vind je hier.

4 augustus: fashion show

Samen met Mindspace organiseert Dylan Westerweel een fashion show ter ere van LGBTQ+ schoonheid tijdens Pride Amsterdam. Mindspace viert hiermee veilige inclusieve werkplekken voor iedereen, met de slogan ‘a space for everyone’ nodigen zij iedereen uit zichzelf te zijn, ook op het werk.
De show zal 4 augustus plaatsvinden op het terras van de nieuwe Mindspace locatie op de Dam. Je kunt je aanmelden via deze link.

5 & 6 augustus: Amstelveld Pride

Al sinds 2003 gaan de feestjes op het Amstelveld hand in hand met de Amsterdam Pride. Als het aan de gemeente ligt is 2022 het laatste jaar dat het Amstelveld wordt gebruikt als uitvalsbasis tijdens de Pride (wij hopen van niet), vandaar dat de Amstelveld agenda dit jaar wederom uitpuilt van de leuke feestjes. Mocht je vast willen warmdraaien dan kun je op 5 augustus terecht voor de HeBiHo, Amsterdams grootste VrijMiBo. Het is de eerste dag van het tweedaagse feest op het Amstelveld, want de dag erna is het tijd voor Our Love 2022. Een heerlijke line-up, fijne mensen, voldoende drankjes & ruimte voor dansjes. Kortom, een plekje waar je zeker even een kijkje moet gaan nemen. Meer info vind je op hun Facebook pagina.

5-7 augustus: Beleef de ultieme Pride Experience

Eén gelukkig paar maakt kans op een verblijf van twee nachten in de unieke Pride-geïnspireerde kamer in het Sofitel Legend The Grand Amsterdam, inclusief tal van ervaringen zoals welkomstcocktails met drag-icoon Envy Peru en VIP-toegang tot de Canal Parade. De ultieme Pride Amsterdam Experience van twee nachten wordt mede mogelijk gemaakt door Booking.com en is beschikbaar voor één gelukkige paar boekers van vrijdag 5 augustus tot en met zondag 7 augustus. Dit voor een totaalbedrag van slechts €20,22 ter ere van de terugkeer van de Canal Parade in 2022 na een onderbreking van drie jaar. De experience is vanaf 1 augustus 2022 om 10:00 uur Nederlandse tijd exclusief te boeken via Booking.com, op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

1 – 7 augustus: Pride Poké Bowl

Omdat je op een lege maag niet kunt feesten ga je voor een beetje extra vitamine (P) naar Poké Perfect. Om in de sferen te blijven serveren zij tijdens de eerste week van augustus een mega kleurrijke Pride Bowl. Deze bowl kun je op het menu verwachten bij alle Poké Perfect filialen in Amsterdam, maar tijdens de Canal Parade is de vestiging aan de Prinsengracht natuurlijk de ideale plek. Check het op de website van Poké Perfect.

6 do’s en don’ts voor een zelfgemaakte poké bowl

6 augustus – Mariposa Festival – Canal Parade Afterparty

Nog even doorfeesten na de Canal Parade op 6 augustus? Dan ben je op IJland (Amsterdam-Noord) aan het juiste adres. Hier zal de eerste editie van Mariposa Festival op die dag gaan plaatsvinden. Met de naam, wat in het Spaans vlinder betekent, wordt gedoeld op iedereen die na de Canal Parade uit haar/zijn cocon is getreden en de vleugels nog lekker even wil laten wapperen. Omringd door jungle vibes en housemuziek zal Mariposa een hele fijne worden om jouw Canal Parade mee af te sluiten, zeker omdat er bij IJland kan worden aangemeerd met de boot. Vanaf 16:00 tot 00:00 uur kun je terecht, tickets vind je hier.

30 juli – 14 augustus: de Tolhuistuin

Voor degene die deze Amsterdamse parel nog niet kennen: aan het IJ in Amsterdam-Noord vind je de mooiste tuin van de stad – De Tolhuistuin. Daaromheen? Tal aan iconische gebouwen met verschillende concert- en podiumzalen, een populair restaurant, een hiphopschool, een podcastwerkplaats, een Leeshuis, studio’s en werkplekken. Gedurende twee weken vinden er in de Tolhuistuin heel veel pride gerelateerde evenementen plaats zoals een Queer boekenmarkt, Special Social Club Avondfeest, FMNST Talk en, als klap op de vuurpijl: Het Magische Bal. Een magisch kinderfeest met prinsen in glitterjurken, prinsessen met baarden en prachtige Queens met pruiken. Jong geleerd is oud gedaan, en we love it.

28 augustus: Tropikali Sunset

Hou het Pride-gevoel nog even vast en ga op 28 augustus naar Tropikali Sunset op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Dit LGBTQIA+-festival is een heerlijk feestelijke afsluiter van de zomer en een veilige omgeving waar inclusiviteit, respect en waardering voor elkaar heel hoog in het vaandel staan. Hierdoor is het festival al jaren een geliefde plek voor iedereen en staan ze bekend om de open-minded sfeer en goede line-up. Verwacht een muzikale reis van Berlijn naar Rio, met een tussenstop in Beiroet. Koop je kaartje via de website.

Het is vandaag ‘International Day of Pink’: zo vier jij diversiteit door het dragen van roze