Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 13 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Spoken uit het verleden: hoe je unfinished business eindelijk afsluit

Denk eens terug aan al je exen. De namen kun je opnoemen, met gemak. Je weet ook prima hoe de relatie is verlopen. Je zei destijds tegen hem ‘ik hou van je’. Nu kun je je dat niet meer voorstellen. Eveneens niet meer dat je ooit met hem in bed hebt gelegen. Maar dan heb je ook nog die spoken die wél terugkeren. Die je nooit bent vergeten en die altijd een plekje zullen hebben in je hart. Het zijn vaak de spoken die je nooit helemaal hebt gehad die je blijven achtervolgen. Het spook waarmee je nooit een relatie hebt gehad, met wie het altijd nét niet lukte. De man waar je fantastische avonturen mee hebt beleefd. Hoge pieken, diepe dalen. Destijds heb je uiteindelijk de kracht gevonden om het los te laten. Met moeite, maar het is gelukt. Tot nu. Het zijn de spoken die altijd opduiken als jij er niet op zit te wachten.

De laatste keer dat je met hem was, is waarschijnlijk alweer een aantal jaar geleden. Je hebt inmiddels je eigen leven opgebouwd. Nieuwe liefdes hebben de revue gepasseerd waarvan je er misschien wel met eentje nog steeds samen bent. Maar dan zie je hem weer. Op een foto, op social media, misschien zelfs in de supermarkt. In één klap komen alle herinneringen terug. Hij heeft het nog steeds.

Je zoekt contact. Jullie praten. Over koetjes en kalfjes. Halen samen herinneringen op. Praten over dingen van vroeger, mensen die jullie kennen, avonturen die jullie hebben meegemaakt. Je vraagt naar zijn familie, hij naar die van jou. Jullie halen steeds meer herinneringen op die op een gegeven moment een flirterig karakter krijgen.

Je bent weer op zoek naar zijn aandacht, zijn complimentjes, zijn liefde. Je wil horen dat hij je nog steeds prachtig vindt, dat hij naar je verlangt en dat hij je nooit vergeten is. Dat je de vrouw bent die hij nooit vergeten is en ook nooit gaat vergeten. Dat hij altijd al had gehoopt dat hij je weer zou zien.

Jullie spreken af. Doen een drankje. Het moment dat je hem ziet weet je dat het foute boel is. Hij kijkt dwars door je heen en jij staat per direct te trillen op je benen. Een fijne avond loopt uit in een lange nacht. Tenzij je lover thuis op de bank zit. Dan weet je dat je het drankje nooit had moeten doen en wilde je dat je hem weer kon wissen uit je leven.

Realiseer je dat niet alle verhalen een happy end hebben

Je raakt opnieuw gevangen in zijn web. En hoe dieper je erin verstrikt raakt, des te meer het tijd is om te beseffen dat het vroeger niet voor niets is mislukt. Dat er een reden is dat jullie vroeger bepaalde zaken niet hebt afgesloten. Het is tijd om het boek te sluiten.

En het liefst wil je ieder boek een happy end geven. Ieder hoofdstuk met een goed gevoel laten eindigen. Maar laten we wel wezen, dat kan niet. Soms is het nodig om dat te beseffen. Als hij de liefde van je leven was geweest had je hem nooit laten gaan. En hij jou niet. Dan hadden jullie gevochten tot het bittere einde. Nu heb je ondertussen heel wat andere hoofdstukken geschreven en daar kwam hij allemaal niet in voor. Laat hem nu ook uit je verhaal.

Besef je heel goed dat je de afgelopen jaren ook zonder hem gelukkig was

Je was hem vergeten. Oké niet helemaal, maar hij zat niet meer in je hoofd. Je kon prima zonder hem. Je was gelukkig, stond niet meer stil bij jullie verleden en je richtte je vooral op de toekomst. Het is je al een keer gelukt om het los te laten, doe dat nu weer. Zeker als er gevoelens boven komen die je liever niet hebt voor hem. Bespaar je energie en focus je op andere mensen en vooral op jezelf.

Je weet al dat het niet goed kan aflopen, verspil je energie niet

Het is niet voor niets dat hij komt en weer gaat. En weer komt en weer gaat. En nog een keer. Voor echte liefde vecht je, echte liefde geef je niet op. Grote kans dat wanneer hij blijft komen en ook altijd weer gaat, het geen echte liefde is. Vraag je af of hij wel eens écht voor je heeft gevochten. Vraag je af of hij het écht meent. Of ben je meer een invulling van tijd? Een rebound? Fijn voor in bed?

Verspil je energie niet aan mannen waarvan je al weet dat het fout gaat aflopen. Soms ben je niet voor elkaar gemaakt. En hoewel het nu heel aantrekkelijk lijkt, over een tijdje zit je weer met een breuk in je hart op de bank. Sla je jezelf voor je hoofd dat je er wéér ingetrapt bent. Laat het je niet overkomen, neem de touwtjes in de handen en rock je eigen leven. Zoals jij dat wil. En met wie jij dat wil.