Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Life 29 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 10 beste steden om in te wonen voor je mentale en fysieke gezondheid

In het afgelopen jaar is gezondheid belangrijker geworden dan ooit. We hadden het er vaker over en door de pandemie is fysieke gezondheid een hot topic geworden. Maar we hebben het niet alleen meer over fysieke gezondheid, ook over mentale gezondheid. De coronacrisis heeft voor serieuze problemen, stress en eenzaamheid gezorgd. Hoog tijd om eens te kijken in welke stad je het beste kunt wonen voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid.

Misschien wil je na de coronacrisis wel verhuizen naar een van deze steden.

Gezondste steden om te wonen

Als de coronacrisis voorbij is (duurt nog even), is het hoogstwaarschijnlijk dat gezondheid een grote prioriteit in ons leven krijgt. Dat betekent dat we ook onze lifestyle erop gaan aanpassen. Laat het nou zo zijn dat een groot deel van zowel je fysieke als mentale gezondheid te maken heeft met de plek waar je woont. Mocht je nu nadenken over verhuizen, dan vraag je je vast af in welke stad je het beste kunt wonen voor je gezondheid.

Om je hiermee te helpen hebben onderzoekers van Lenstore 44 steden geanalyseerd. Daarvoor gebruikten ze tien meetinstrumenten:

  • Zonuren
  • Gemiddelde kosten van een sportschoolabonnement
  • Gemiddelde kosten van een fles water
  • Aantal mensen met obesitas (gemeten over het land)
  • Gemiddelde levensduur (gemeten over het land)
  • Mate van vervuiling
  • Jaarlijkse uren werken
  • Mate van geluk (gemeten over het land)
  • Buitenactiviteiten
  • Aantal plaatsen om eten/drinken af te halen

Daaruit kwamen de onderstaande tien steden als beste uit de test.

10. Vancouver, Canada

Volgens de onderzoekers staat Vancouver erom bekend dat ze iedere buitenactiviteit of -sport aanbieden. De stad heeft een focus op gezondheid en fitness. Ook is de gemiddelde levensduur 81.7 jaar, hebben ze relatief weinig vervuiling (24/100) en gelukkige inwoners (7/10).

9. Barcelona, Spanje

De onderzoekers stellen dat Barcelona de meeste buitenactiviteiten aanbiedt, meer dan 580. Dat gaat gepaard met 2591 zonuren. Een gezonde stad om in te wonen.

8. Berlijn, Duitsland

Ook Berlijn staat in de lijst met gezondste steden om in te leven. Volgens de onderzoekers hebben inwoners van Duitsland een verwachte levensduur van 80.6 jaar. Daarnaast zijn er in Berlijn relatief goedkope sportschoolabonnementen beschikbaar en is er genoeg frisse lucht. In Berlijn zijn genoeg buitenactiviteiten te vinden en staat het op de negende plek van Europa wat betreft vervuiling.

7. Fukuoka, Japan

Niet alleen in Europa zijn gezonde steden te vinden, ook in Japan is het goed toeven. Fukuoka ligt in het noorden van het Japanse Kyushu eiland en het is niet moeilijk om daar gezond te leven. Een flesje water kost minder dan €0,50 en de stad heeft de langste verwachte levensduur van alle 44 steden met 83.2 jaar.

6. Helsinki, Finland

Met een ranking als de gelukkigste stad, heeft Helsinki ook nog de laagste vervuiling met 13.08/100. Daarnaast zijn de gemiddelde werkuren hier het laagst van de hele top 10.

5. Kopenhagen, Denemarken

Hoewel het al langer bekend is dat Denen erg gelukkig zijn, blijkt Kopenhagen ook een gezonde stad om in te wonen. De Finnen zijn net iets gelukkiger, maar Denemarken komt op nummer twee. Kopenhagen heeft de laagste werkuren per jaar met 1380 uren (28,75 uur per week). Het leven in Kopenhagen is alleen niet goedkoop. Een fles water kost meer dan in New York en Londen en tikt ruim €2 aan.

4. Stockholm, Zweden

De steden in het noorden doen het goed in de lijst met gezonde woonplaatsen. Stockholm biedt een gezonde work-life balans en staat op de vierde plek van het aantal werkuren per jaar (30,25 uur per week). Daarnaast is er relatief weinig vervuiling in de stad (20/100) en zijn mensen over het algemeen gelukkig (7/10).

3. Wenen, Oostenrijk

Wenen staat niet alleen bekend als een stad met een prachtige cultuur, architectuur en kunst, het is ook een stad waar een gezonde lifestyle mogelijk is. Een sportschoolabonnement kost ongeveer €22 per maand en de mensen met obesitas zijn er relatief weinig met 20.1%. Gezonde stad? Wenen is het zeker.

2. Sydney, Australië

Liever een stad iets verder van huis? Dan is Sydney een goede optie. Sydney heeft 2636 zonuren per jaar, wat je genoeg tijd geeft om de 406 buitenactiviteiten te ondernemen. Een sportschoolabonnement is echter vrij duur met een gemiddelde van ongeveer €40. De verwachte levensduur is 82 jaar.

1. Amsterdam, Nederland

En de eerste plaats gaat naar onze eigen hoofdstad, Amsterdam. Met meer dan 400 buitenactiviteiten is het niet moeilijk om gezond te blijven in de stad. Nederland staat op de vijfde plaats van gelukkigste land op de wereld en op de zesde plaats als het gaat om mensen met obesitas, met 20.4%. De hoofdstad is dan ook de gezondste stad om te wonen.

Wil je het hele onderzoeksrapport lezen? Neem dan hier een kijkje.