Yasmine Esser
Yasmine Esser Reizen 25 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Thailand voor beginners: 13 x dit wil je weten voor je eerste reis naar het land van de glimlach

Ben jij een lucky bastard die binnenkort naar Thailand vliegt? Als je voor het eerst naar het land reist, wil je je misschien een beetje voorbereiden. Daarom hebben we vast dertien dingen op een rijtje gezet die je echt wilt weten. Als je dit leest kan je vakantie helemaal niet meer stuk, want oh, Thailand is een fantastische plek op aarde.

1. Als je ergens naar binnen gaat moet je vaak je schoenen uittrekken

Uiteraard als je een Boeddhistische tempel in gaat, maar ook als je bij iemand thuis komt. In sommige hotels en winkels – zeker in de niet toeristische gebieden – word je ook geacht je schoenen uit te trekken. Bereid je daarom voor en lak je teennagels in een mooi kleurtje. Of laat het daar doen, want alles kost geen drol in dit heerlijke land.

In de tempels moet je overigens je schouders en benen bedekken. Bij de grotere tempels kun je eventueel een omslagdoek lenen.

2. Mensen blijven altijd beleefd

Serieus, de Thaise mensen zullen de aardigste mensen zijn die je ooit gaat ontmoeten. Het land wordt ook niet voor niets ‘het land van de glimlach’ genoemd. Thaise mensen zijn onwijs gastvrij en zullen alles voor je doen.

3. De drukte ontvluchten? In Loei is het niet toeristisch en leer je het échte Thailand kennen

Op een uurtje vliegen vanaf Bangkok bevindt zich de provincie Loei. Waar je bij Thailand misschien denkt aan drukke steden en veel toeristen, is Loei totaal ongerept. Beautify’s Yasmine werd uitgenodigd door Tourism Authority Thailand om een reis naar het onontdekte Loei te maken en zag hier het échte Thailand. En dat is ronduit betoverend.

Je kunt er een boottocht maken over de Mekong rivier bij zonsondergang, je hebt de Boeddhistische tempels helemaal voor jezelf, je kunt prachtige fietstochten maken en ontspannen bij de beste massages.

4. Je wilt sowieso een bezoekje brengen aan de 7 Eleven voor de raarste snacks

Chips met sushismaak, broodjes met een gekke groene jam, zeeweersnacks, Oreo met groene theesmaak, je kunt het zo gek niet verzinnen of ze verkopen het in de supermarktketen.

Yasmine heeft samen met Kiki van Amayzine alvast wat voorgeproefd:

5. Maar bezoek ook zeker een lokale markt

De Thai vinden het zelf veiliger om hun etenswaren op de markt te kopen. Waar wij westerlingen denken: in de supermarkt weet je dat het goed zit. Denken zij: in de supermarkt weet je niet hoe lang iets er al ligt, de markt is sowieso vers. Tja, hebben ze wel een puntje.

6. Thaise mensen spreken de ‘r’ niet goed uit, maar ze kunnen het wel

In het Thais betekent de ‘l’-klank hetzelfde als de ‘r’-klank. Daarom zullen ze in het Engels vaak de ‘r’ niet goed zeggen, hoewel het niet een kwestie is van niet-kunnen. Wij waren heel verbaasd toen onze Thaise gids zei: the dogs eat the lemonglass. Maar de diertjes bleken gewoon gras te eten.

7. Je mag de monniken niet aanraken

In Thailand zijn de meeste mensen boeddhistisch en je ziet er dan ook vrij veel monniken. Zelf kregen we de kans om mee te doen met een ochtendritueel waarbij we rijst gingen offeren aan monniken.

Maar pas op, want als vrouw mag je de monnik never nooit niet aanraken. Dan is hij onrein en moet hij een hele rituele wassing ondergaan. Blijf daarom op gepaste afstand.

8. Je hebt niet overal echte wc’s

Maar dat geeft niet, want jij bent een avonturier toch? Bij sommige restaurants bleek er ineens een hurktoilet te zijn. Ook toiletten die je moet doorspoelen met een emmertje water, tref je veel in Thailand. O, en zelf zakdoekjes in je tas hebben is ook niet altijd een overbodige luxe.

9. Het is slim om wat extra haarserum mee te nemen

Want door het vochtige klimaat heb je echt een coupe ontploft. Heb je slag of krullen dan zul je een beetje extra olie goed kunnen gebruiken. En ladies met steil haar, jullie zullen hier de show stelen.

10. Als je in Bangkok bent mag je een rooftopbar niet overslaan

Dat zou echt zonde zijn. Voor een spectaculaire zonsondergang bij de rivier Chao Phraya drink je een cocktail bij Sala Rattanakosin. ‘s Avonds is Above Eleven een aanrader. Het uitzicht beneemt je de adem en je kunt er overheerlijke sushi eten. Mmmm…

11. Er wordt van je verwacht dat je afdingt

Voel je daarom zeker niet bezwaard om een lagere prijs te noemen. Het is gekker als je het niet doet.

12. Je zult rijst eten, heel veel rijst eten

Vooral in gebieden met weinig toeristen zul je traditioneel Thais eten krijgen. Heel lekker, maar dan moet je niet allergisch zijn voor rijst. Want je zult rijst eten, heel veel rijst eten.

We merkten overigens wel dat je helemaal niet hoeft aan te komen van een week leven op rijst (ja, sommige dagen was het rijst als ontbijt, rijst als lunch, rijst als avondeten). Toch weer een zorg minder.

13. Je hebt geen visum nodig als je voor een vakantie gaat

Maar je moet wel een formulier invullen in het vliegtuig. Ook met je gegevens over je terugreis. En het is handig dat deel van het formulier te bewaren voor het moment dat je het land verlaat. En niet kwijt te raken zoals ondergetekende…

Lees dit ook: Wanderlust: prachtige plekjes op party-eiland Ibiza