Emma Toussain
Emma Toussain Love & Seks 17 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

The Romance Gap: alles over ongelijke verwachtingen tijdens het daten

Helaas bestaan er nog steeds diepgewortelde en traditionele rolverwachtingen tijdens daten en en deze blijven ook relaties bepalen. Ja, ook in het moderne 2022 hebben we daar nog steeds last van. Voel jij als vrouw de druk om niet té clingy te zijn? En hoe zit dat met betalen? Pakt de man nog steeds de rekening? De women-first dating app Bumble wil mensen bewust te maken van deze zogeheten Romance Gap – het verschil in hoe vrouwen en mannen sociaal geconditioneerd zijn en verwacht worden zich te gedragen tijdens het daten en in relaties.

Bumble onderzoekt Romance Gap

Uit onderzoek van Bumble blijkt dat hoewel 88% van de Nederlanders aangeeft gelijkheid belangrijk te vinden tijdens het daten of in een relatie, de overgrote meerderheid (72%) in romantische relaties verschillende verwachtingen ervaart op basis van geslachtsidentiteit – ook wel de Romance Gap.

Ondanks dat er positieve stappen in de richting van gendergelijkheid worden gemaakt, zijn traditionele genderrollen en verwachtingspatronen nog steeds zeer aanwezig, en zelfs geaccepteerd bij het daten. de helft van de Nederlandse volwassenen zegt dat dit ertoe leidt dat we ons gedragen op een manier die minder trouw is aan wie we zijn. Het leidt tot minder authentieke interacties en bijna de helft van de ondervraagden verklaart dat het dates en relaties stressvoller en moeilijker maakt. En dat allemaal terwijl daten leuk en spannend moet zijn, toch?!

6 verwachtingen uit The Romance Gap

Vaak wordt gedrag dat voor mannen als romantisch wordt ervaren, voor vrouwen als negatief gezien/ontvangen. Zo is het meestal leuk als een man initiatief neemt en meteen een leuk appje stuurt na een date, maar als vrouw denk je hier toch vaak twee keer over na. Ben ik niet té wanhopig? Schrik ik hem niet af? Mannen hebben juist af en toe last van het dominante imago want zij willen niet altijd de leiding nemen en vinden het vaak ook heel erg leuk als een vrouw dat doet. We zullen je een aantal voorbeelden geven van deze ongelijke verwachtingen:

1. Mannen moeten leiding nemen

Van mannen wordt bijvoorbeeld nog steeds verwacht dat zij de leiding nemen: De helft van de de ondervraagden geeft aan dat zij het gevoel hebben dat de maatschappij verwacht dat mannen de leiding nemen in relaties, terwijl slechts 8% denkt dat de maatschappij dat van vrouwen verwacht.

2. Vrouwen mogen niet wanhopig overkomen

44% van de ondervraagden verklaart dat van vrouwen wordt verwacht dat ze niet te gretig, aanhankelijk, gehecht of wanhopig mogen overkomen. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen heeft zich hier zorgen over gemaakt tijdens het daten of in relaties.

3. Van mannen wordt verwacht dat zij de relatie vooruit helpen

Bijna de helft, zo’n 47%, van de Nederlanders geeft aan dat van mannen wordt verwacht dat zij degene zijn die hun partner een aanzoek doen, terwijl slechts 6% van de Nederlanders denkt dat van vrouwen wordt verwacht dat zij dit doen.

4. Vrouwen hebben een ‘houdbaarheidsdatum’ bij het daten

46% van de Nederlanders verklaart dat van vrouwen wordt verwacht dat zij prioriteit geven aan het vinden van een relatie en zich settelen voordat zij ‘te oud’ zijn. Daarentegen zegt slechts 14% dat de maatschappij dit van mannen verwacht. Eén op de drie vrouwen in de Europese landen die werden ondervraagd, heeft tijdens dates of in relaties druk gevoeld om compromissen te sluiten over wat zij willen.

5. Van mannen wordt verwacht dat zij de kostwinners zijn

Iets meer dan 2 op de 5 ondervraagden geeft aan dat van mannen wordt verwacht dat ze meer geld verdienen, terwijl slechts 5% denkt dat dit van vrouwen wordt verwacht. Mannen hebben bijna twee keer vaker de druk gevoeld om meer geld te verdienen dan hun partner toen ze een relatie hadden.

6. Vrouwen veranderen hun gedrag

Te midden van al deze verwachtingen is het geen verrassing dat meer dan 1 op de 3 Nederlandse vrouwen hun gedrag heeft veranderd om iemand machtiger of comfortabeler te laten voelen.

Gaat deze Gap ooit verdwijnen?

Hoewel deze verwachtingen bestaan, is er een verlangen naar verandering. En dat is natuurlijk hartstikke positief! Veel mannen en vrouwen vinden dat het tijd is om deze verhoudingen recht te trekken. Mensen zijn ervan overtuigd dat we in een ideale wereld geen verwachtingen zouden hebben over wie meer geld verdient, een succesvollere carrière heeft, of wie de eerste stap zet door een afspraakje te initiëren. Die Romance Gap moet en zal minder worden en wij zijn helemaal voor! Dat is alleen mogelijk als je het bespreekbaar maakt met elkaar. Vraag ‘t eens aan jouw vrienden en vriendinnen.

Deze vragen kan jij stellen om het gesprek te openen:

1. Heb jij ook wel eens het gevoel gehad dat je je anders voor moest doen?
2. Verwacht je dat de man de leiding neemt in een relatie?
3. Heeft iemand jou wel eens ‘wanhopig’ genoemd? Hoe heb je dat ervaren?
4. Wat kan ik als man doen om jou niet het gevoel te geven dat je clingy bent?
5. Wat zou je er van vinden als ik (vrouw) jou (man) ten huwelijk zou vragen?
6. Heb jij je wel eens dommer voorgedaan om een ander meer macht te geven?
7. Wat zou jij er van vinden als een vrouw de kostwinner is?
8. Hebben vrouwen in jouw ogen een ‘houdbaarheidsdatum’? en hebben mannen deze ook?
9. Vind jij het leuk als mannen initiatief nemen na een eerste date? Bijvoorbeeld als eerste appen of bellen?
10. Vind jij het leuk als vrouwen initiatief nemen na een eerste date? Bijvoorbeeld als eerste appen of bellen?

Klaar voor de liefde? Dit zijn de nieuwe datingtrends voor 2022