Redactie
Redactie Gezondheid 18 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Kan jij nooit uit bed komen? Met deze tips word jij wél makkelijk wakker

Vroeg wakker worden betekent voor veel mensen dat ze even moeten ‘opstarten’. In de avond duik je op tijd je bed in om fit aan de nieuwe week te beginnen. Toch word je ‘s morgens moe wakker en snoozed je wekker minstens drie keer voordat je uit bed komt. Tja, dat resulteert erin dat je toch weer net te laat je bed uitkomt en moet haasten. Was je nou maar iets eerder opgestaan…

Deze tips gaan je helpen om makkelijker wakker te worden.

De slaapcyclus

Om ‘s morgens niet moe wakker te worden is het belangrijk om te weten hoeveel slaap je nou écht nodig hebt. Acht uur wordt vaak gezien als voldoende terwijl dit per persoon erg kan verschillen. Daarnaast is het fijn om te plannen dat je niet midden in een slaapcyclus wakker wordt. Slaapcycli duren ongeveer 90 minuten, tijdens deze periode ga je door lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Als je midden in zo’n cyclus wakker wordt, voel je je vaak verward, moe en suf. Als je dus zes of zeven en half uur slaapt, heb je vier of vijf complete slaapcycli gehad. Daarnaast is je lichaam ook dol op routine, door elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en op dezelfde tijd op te staan zal je dus ook frisser wakker worden.

Routine

Niet alleen ‘s avonds, maar ook ‘s morgens is het hebben van een routine fijn voor je lichaam. Zo zal je innerlijke automatische piloot aangaan en hoef je niet bewust moeite te doen. We know, de verleiding om te snoozen is groot, maar hier word je alleen maar vermoeider van. Hoe vervelend het ook klinkt, als jij je wekker aan de andere kant van de kamer zet, moet je gedwongen je bed uitkomen en is het makkelijker om ook op te blijven en aan je dag te beginnen.

Een nieuwe gewoonte aanleren

Die routine moet ergens beginnen. Wel is het handig om in gedachten te houden dat je een nieuwe gewoonte niet zomaar kunt aanleren. Hiervoor heeft je lichaam één tot drie maanden nodig. Even volhouden dus! Neem daarom de tijd om je lichaam te laten wennen aan jouw ochtendroutine. Wil je bijvoorbeeld een uur eerder opstaan? Doe dit dan geleidelijk door je wekker elke dag iets eerder te zetten. Zo geef je je lichaam de kans om eraan te wennen.

Doe de gordijnen open

Als je nog steeds slaperig bent zodra je wakker wordt, open dan gelijk de gordijnen. Licht geeft je hersenen namelijk een seintje dat de dag is begonnen. Zodra je hersenen deze signalen ontvangen, is het makkelijker om wakker te worden.

De perfecte ochtend

Door de dag te beginnen met vervelende klusjes zal je niet vrolijk wakker worden en dat willen we niet. Begin je dag daarom met iets leuks, dit maakt opstaan ook een stuk makkelijker. Dit kan bijvoorbeeld door naar je favoriete muziek te luisteren, een lekker kopje koffie te drinken of door wakker te worden met een leuke serie. Kies iets wat je leuk vindt en wat je lekker op weg helpt in de ochtend.

Meal preppen! Door deze ontbijtjes alvast klaar te maken vergeet jij nooit meer te eten in de ochtend