Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Seks 6 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

5 onopvallende tekenen dat je in een toxic relatie zit

Een relatie hoort fijn te zijn. Je hoort je geliefd te voelen, gewaardeerd en gehoord. Helaas werkt alleen niet elke relatie zo. En we hoeven je vast niet te vertellen dat als je die gevoelens niet krijgt van je lief, zo’n relatie niet goed voor je is. Maar zie eerst maar eens te erkennen dat je in een toxic relatie zit.

Da’s makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal als deze onopvallende tekenen erin sluipen.

Onopvallende tekenen toxic relatie

Je zou zeggen dat je echt wel aanvoelt of een relatie goed voor je is, of niet. Toch is niets minder waar. Bovendien zijn er genoeg tekenen van een toxic relatie die niet per se heel erg opvallen. Het kan best zo zijn dat jij denkt je in een gezonde relatie te bevinden, maar dat dat alles behalve het geval is. Dít zijn tekenen die wijzen op een toxic relatie.

1. Je partner is aan het gaslighten

Heeft je partner er een handje van dat hij of zij constant vertelt hoe jij je voelt? Of dat wanneer jij je gevoelens uit, het direct wordt gedowngraded? Geen goed teken. Je gevoelens worden niet serieus genomen en hij of zij is aan het gaslighten. Wie weet nou beter hoe jij je voelt, dan jijzelf?

2. Jij krijgt de schuld van zijn/haar problemen

Als iemand zijn of haar problemen bij jou neerlegt (of erger nog, het jouw probleem maakt), wordt dat vaak gedaan om je een schuldgevoel aan te praten. En dat terwijl je er niks mee te maken hebt. Komt het je bekend voor en geeft jouw partner je vaak de schuld van alles wat hij of zij heeft veroorzaakt? Dat kan weleens wijzen op een toxic relatie.

3. Weinig gezamenlijke plannen

Je partner houdt jou het liefst voor zichzelf, en doet daar ook alles aan. En da’s niet omdat ze dat zo fijn vinden, maar vooral vanwege het feit dat ze op die manier controle te houden over wie jij ziet en wat je doet op een dag.

4. Je hebt constant een schuldgevoel

Elke keer als je probeert je eigen gevoelens op tafel te leggen en eerlijk te zijn, vindt je partner altijd een manier om jou een schuldgevoel te geven. Je partner is op de een of andere manier altijd het slachtoffer, waardoor je partner er voor zorgt dat je niet over je gevoelens kan praten zonder je schuldig te voelen. Da’s nou een toxic relatie.

5. Je mentale gezondheid is onstabiel

Een toxic relatie is niet goed voor je. Sterker nog, het kan voor mentale problemen zorgen. Voel jij je vaak gestresst, angstig en maak je je constant zorgen? Of uit het zich fysiek en ben je vaak ziek? Dan is het hoog tijd om uit deze toxic relatie te stappen en voor jezelf te kiezen.

Relatie uitmaken? 7 x signalen dat het tijd is om alleen verder te gaan