Janne Vogel
Janne Vogel Love & Seks 19 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Relatie uitmaken? 7 x signalen dat het tijd is om alleen verder te gaan

Weet je niet meer zo goed hoe je je voelt over je relatie? Dat de meeste vlinders na een tijdje weg zijn is logisch, maar erger je je veel aan je partner of voelt het alsof je iets mist? Misschien is het tijd om er een punt achter te zetten en alleen verder te gaan. Gebruik deze guide als je je relatie misschien wilt uitmaken.

Relatie uitmaken? Ja of nee

Het feit dat je erover nadenkt om je relatie misschien uit te maken, toont aan dat er iets niet helemaal goed zit. Misschien hebben jullie veel ruzie, of ben je jezelf een beetje verloren in jullie samen. Toch hoeven je twijfels niet te betekenen dat het echt einde verhaal is. Misschien gaan jullie door een lastige periode en kunnen jullie erover praten. Wellicht dat het daarna beter gaat.

Zit het er niet meer in en verandert er niets? Dan is het waarschijnlijk het beste om alleen verder te gaan. Al voelt dat nu waarschijnlijk nog eng en raar en ver weg. Twijfel je erover om het uit te maken? De volgende signalen geven aan dat het misschien de (enige) juiste keuze is.

1. Je hebt het gevoel dat je partner teveel aan je hangt in jullie relatie

Je ziet je vrienden niet meer, of in ieder geval veel minder vaak, omdat je partner je er op bepaalde manieren van weerhoudt. Misschien is je lief een beetje manipulatief, zonder dat jij dat doorhebt. Of narcistisch, waardoor hij verwacht al jouw aandacht te krijgen, de hele dag door.

Als je het gevoel hebt dat je partner jouw agenda op een of andere manier stuurt of controleert, dan is dat geen goed teken. Je moet je vrij voelen, ook als je in een relatie zit. Dat is heel belangrijk.

2. Het voelt alsof jullie niet op één lijn zitten

Een van jullie zit meer ‘in’ de relatie dan de ander. Dat mag best een beetje zo zijn, maar als je het gevoel hebt dat je partner súper into you is en jij je maar een beetje mwah voelt over de situatie… is dat niet zo’n goed teken. En andersom ook niet.

Goed communiceren kan jullie helpen om hier enigszins uit te komen, maar als het gevoel er gewoon niet is, dan is het er niet.

3. Je voelt je gevangen in je relatie of verveelt je

Word je niet vrolijk van je relatie? Ook niet als jullie leuke dingen doen? Als je je niet meer verbonden voelt met je partner, zelfs niet als jullie innig verstrengeld voor de open haard liggen tijdens een weekend weg, dan zit er iets niet helemaal goed.

Kun je je een leven of levensstijl voorstellen zonder je partner? En lijkt dat leventje je best aantrekkelijk? Dan is het misschien tijd om solo verder te gaan. Neem de regie over je eigen leven en doe alles zoals jij dat wilt. Vind opnieuw uit waarvan je energie krijgt! Al voelt het uitmaken nog zo eng, hierin blijven hangen is ook niet oké.

4. Je hebt een kort lontje en ergert je constant aan je partner

Als je zijn of haar aanwezigheid vaak niet kan verdragen, zelfs niet op goede dagen, dan is er iets mis. Je kunt die domme grappen of zijn saaie verhaal niet meer áánhoren en wil al tegen ‘m schreeuwen omdat ‘ie te hard ademt. Etcetera. Herkenbaar? Dan zit er niets anders op, je moet het gesprek aangaan en bij jezelf nagaan of je nog wel verliefd bent op deze persoon.

Vaak zit er veel meer achter en is het echt niet gek dat je je ergert. Deze grotere dingen mogen alleen niet onder het tapijt worden geschoven. Daar help je niemand mee.

5. Je hebt bijna geen zin in seks

Word je niet vrolijk van het idee van seks met je partner? Da’s geen goed teken. Misschien ervaar je veel stress en staat je hoofd er (even) niet naar. Maar als je op een relaxte vakantie nog niet met je lief naar bed wilt, is er waarschijnlijk meer aan de hand.

6. Je bent liever met vrienden dan met je partner

Sterker nog, je ontwijkt tijd samen met je partner een beetje. Misschien niet eens bewust. Steeds vaker betrap je jezelf erop dat je bij vrienden op de bank zit in het weekend, waar je vroeger alleen maar met hem of haar wilde zijn.

Het kan zijn dat je het eigenlijk ook niet meer wil oplossen, je relatieproblemen. Mis je je single leventje? Dan weet je genoeg en kun je het uitmaken.

7. Jullie maken meer ruzie dan ooit

Ruziemaken is meer dan normaal. Maar hebben jullie steeds heftigere, toxic ruzies? Waar eigenlijk niks goeds uitkomt? Als je telkens een rotgevoel hebt en op eieren loopt omdat jullie ruzie maken om de kleinste dingen, is deze relatie misschien niet goed voor je en kun je het beter uitmaken.

Of jij nou de ‘aanstichter’ bent of je partner; jullie voelen elkaar waarschijnlijk niet meer helemaal. Communiceren kan een hoop oplossen, maar misschien is het daar al te laat voor. Luister naar je gevoel en kies altijd voor jouw geluk.

Lees ook: 7 kleine dingen in een relatie waar je intens van geniet