Gina Koninkx
Gina Koninkx Love & Seks 10 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Stel jezelf deze 5 vragen om erachter te komen of je wel realistische verwachtingen van je relatie hebt

Je verwacht dat je lover altijd voor je klaar staat, het liefst met jou op vakantie gaat, nooit bij je weggaat en dat jullie relatie er alleen maar leuker op wordt. Hele fijne gedachten natuurlijk, maar staar je niet blind op (té) hoge verwachtingen. Zo kun je nog eens van een koude kermis thuiskomen.

Een veel gemaakte fout, zeker bij prille relaties, is te hoge verwachtingen hebben van een ander. Als deze verwachtingen vervolgens niet of maar deels worden waargemaakt, vraag je je af of je wel de goede keuze hebt gemaakt. Maar is het hebben van deze verwachtingen wel realistisch en nodig?

Realistische verwachting van een relatie

Iedereen heeft bepaalde verwachtingen bij een relatie. Het is ook niet verkeerd om hoge eisen te hebben, je wilt immers niet in een toxic relatie terechtkomen.

Stel jezelf deze vragen om erachter te komen of jij realistische verwachtingen hebt van je lover of dat je hier misschien wel iets te veel op gefocust bent.

1. Verwachten we bepaalde dingen van elkaar?

Uiteraard, de vraag in haar meest simpele vorm: wat verwachten jullie van elkaar? Het is goed hier met zijn tweeën over te praten. Zo kom je erachter wat de wensen van jou partner zijn en hij of zij achter die van jou. Omdat verwachtingen continu kunnen bijstellen, is het belangrijk hierover te blijven praten.

2. Communiceren we wel goed met elkaar?

Om überhaupt te weten wat jullie verwachtingen zijn van een relatie, is het key dat jullie goed met elkaar kunnen communiceren. Wie niet praat, weet namelijk ook niet wat de ander denkt en vice versa. Als er iets niet goed gaat in jullie communiceren, zullen jullie eerst dat probleem moeten aanpakken.

3. Voel ik me vrij om alles te zeggen?

Het is ontzettend belangrijk dat je tegen je vriend of vriendin alles kan zeggen. Ga bij jezelf na of dat ook echt het geval is. Durf je tegen hem of haar in te gaan als je bepaalde verwachtingen had van jullie relatie die voor jou gevoel niet worden waargemaakt of krop jij deze gevoelens op?

4. Geven we elkaar de ruimte?

Het is in elke relatie belangrijk elkaar de ruimte te geven. Voor ieder mens is het goed om deze ruimte te behouden voor zelfontwikkeling. De vraag is of jullie elkaar deze ruimte geven en gunnen.

5. Zijn we op dit moment gelukkig met elkaar?

Veel stelletjes focussen zich vooral op de toekomst. Ze willen bepaalde doelen behalen om te streven naar het ultieme geluk. Maar kijk eens even naar wat jullie op dit moment in handen hebben. Je verwacht alsmaar gelukkig te worden (wat heus wel kan natuurlijk) maar staar je niet blind op de toekomst zonder te genieten van het nu.

Natuurlijk zijn er wel bepaalde verwachtingen waar elke partner aan moet voldoen:

Waarom je in de liefde nóóit je verwachtingen hoeft bij te stellen