Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 13 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom de meest krachtige liefdes continu terugkeren in je leven

Iedere vrouw heeft zo’n man in haar leven. De man die ooit je hart binnen kwam geslopen, ‘m hoogst waarschijnlijk vermorzelde, maar er nooit meer uit is gegaan. Het zijn ook altijd precies die mannen die keer op keer terugkeren in je leven. De mannen die je niet kunt vergeten, die nooit helemaal uit je gedachtes gaan, en die je de rest van je leven met je meedraagt. Het was de man voor wie jij de meest sterke gevoelens ooit hebt gehad. Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen, de man aan wie jij denkt, waarmee jij een krachtige liefde hebt gekend, is vaak de man waarbij niet alles even soepel verliep. Het is de man die wat in ons heeft losgemaakt, wat anderen niet konden losmaken. Het is de man voor wie we de meest heftige gevoelens hebben gehad. En vaak zijn dat niet de perfecte schoonzonen.

Maar hoe je hem ook hebt leren kennen, en wat er ook is gebeurd, hij is degene die jouw hart heeft vastgepakt, en die nooit meer zal loslaten. Ongeacht of je dat nou wil of niet. Het is ook deze man die altijd onverwacht weer omhoog komt. In je gedachtes, in je leven, of je komt hem zomaar tegen op straat.

Ook al gaan er jaren overheen, sommige dingen doen je nog steeds aan hem denken. Zomaar uit het niets. En soms heel bewust. Je koestert de gedachtes aan hem. Maar waarom? Hoe komt het dat hij nog steeds met jou meeloopt? Het antwoord is simpel; tussen jullie was de liefde zó krachtig, dat vergeten onmogelijk is.

De meest krachtige liefde, is de liefde die het meeste indruk heeft gemaakt

Het is de liefde die een stempel op je hart heeft achtergelaten, die je nooit achter je zal kunnen laten. Het is een liefde die tot het diepste punt naar binnen is gedrongen. Het is de liefde waarbij je van links naar rechts bent gesleurd. Ups en downs, samen veel meegemaakt.

Het was geen liefde waarbij alles stabiel was. Het was juist de liefde waarbij je nooit wist wat er ging gebeuren. Een liefde waarvan je niet wist hoe het zou aflopen. En zelfs nu na al die jaren weet je dat nog steeds niet. En dat laat een indruk achter. Het was niet saai, het was ontzettend spannend. Het was niet gewoon, het was extraordinary. Het was geen huisje boompje beestje, het was onvoorspelbaar, iedere dag weer. En dat laat indruk achter.

De meest krachtige liefde, is de liefde die jou het meest heeft laten voelen

Van het rare gevoel dat door je lichaam trekt als je hem ziet, tot een diep zwart gapend gat als hij weer wegging. Als je hem niet bij je had, miste je hem alsof je hem nooit meer zou zien. Als je hem wel bij je had, voelde je je als nooit tevoren. Een liefde die zo diep ging dat je continu het gevoel had dat je bij hem moest zijn.

Als je je ooit zo hebt gevoeld, alsof die persoon jouw adem is, alsof jouw hart met dat van hem klopt, dan zal dat je nooit meer loslaten. Dat gevoel is het meest verslavende gevoel dat er bestaat. En het verlangen naar dat gevoel, gaat nooit helemaal weg. Je weet hoe het is om te zweven op de hoogste wolk, je weet hoe het is om de meest intense gevoelens te hebben, en voor minder doe je het niet. Niet meer.

De meest krachtige liefde, is liefde zonder einde

Unfinished business. Een liefde zonder einde. We verlangen altijd naar een einde. Een einde waarbij we niets meer voelen, waarbij alles al is gezegd, en niets meer onafgerond is. Maar dat was hij niet. Voor hem laat je de deur altijd op een kier staan. Ook al heb je jezelf honderd keer beloofd het slot erop te doen, de deur staat gewoon open op een heel heel heel klein kiertje.

Het is een liefde die gewoon weer zou kunnen ontstaan. Een liefde waarvan je je altijd zal afvragen ‘wat als’. Een liefde waarbij je terug kan denken aan een tijd die jou heeft gevormd tot wie je nu bent. Jullie houden van elkaar. Jij van hem, hij van jou. En dat is een connectie die zo diep gaat, dat het je nooit meer zal loslaten.