Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Life 11 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Heb je slaaptekort? Wees blij want het maakt je creatief

Korte nachten, we maken ze allemaal wel eens mee. Soms komt het door spanningen van studie of werk of wat dacht je van een snurkende lover? Uit onderzoek blijkt dat slaaptekort toch nog ergens goed voor is: jij wordt er creatief van.

Gapend zit je achter je laptop en je hebt nergens meer de puf voor. Bovendien heb je er wel eens frisser uit gezien. Maar slecht slapende meid, die korte nachten kunnen zomaar eens resulteren in het ontdekken van je creativiteit.

Slaaptekort maakt je brein creatief

We zuigen dit niet uit onze duim. TV-maker Frank Evenblij deed een leuk experiment. Een groep personen werd 24 uur wakker gehouden (wat een hel maar dat terzijde). Vervolgens moesten zij vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren op een geldprijs te winnen. Op die manier werd duidelijk wat slaaptekort met het menselijk brein en het gedrag doet. En je raadt het al: de kandidaten werden creatiever in het vinden van oplossingen en antwoorden.

Je kunt altijd nog kunstenares worden

De onderzoeker verwijst ook naar de Spaanse schilder Salvador Dali.
Die zou een manier hebben gevonden om op het moment van inslapen te bepalen, om dan vervolgens zijn spullen op te pakken en te gaan schilderen.

Nachtje doorhalen met de meiden?

Dus, volgende week een nachtje doorhalen met de meiden en ontdekken wie van jullie de grootste kunstenares is?

Meer over slapen:

eenvandaag.avrotros.nl