Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 9 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom verliefd zijn fantastisch is, maar ook doodeng

Je bent verliefd. Als je aan hem denkt voel je al dat je hart sneller gaat kloppen. Als hij in je buurt komt sta je ineens te trillen op je benen. En je straalt. Verliefd zijn is fantastisch. Werkelijk alles is mooier als je een nieuwe liefde hebt. Maar behalve mooi, kan verliefd zijn ook doodeng voelen.

Je hebt je sinds tijden niet zo levend gevoeld. Het lijkt of je de rest van je leven slapend hebt doorgebracht. Alsof je al die tijd de wereld hebt gezien door een wazige bril en je nu eindelijk scherp ziet. Er vallen je dingen op die je nog nooit hebt gezien. Iedereen is ineens aardig, de wereld is een mooie plek.

Maar behalve heel erg blij, ben je ook bang.

Je bent kwetsbaar

Want wie verliefd is, is kwetsbaar. Misschien is je hart in het verleden gebroken geweest. Misschien ben je nog steeds aan het worstelen met het weer aan elkaar plakken van de stukjes. En je bent bang. Bang dat je het niet aan zult kunnen als je opnieuw wordt gekwetst.

Je hebt een muurtje om je hart gebouwd. Wie te dichtbij komt jaag je onbewust weg. En je hebt er een handje van te vallen op de mannen waarvan je bij voorbaat weet dat het toch niks serieus gaat worden, zodat je ook nooit écht pijn zult hebben als het mis gaat.

Maar nu ben je verliefd en het muurtje brokkelt af. En dat is eng. Oh god, dat is doodeng. Je hebt iedere dag het gevoel dat je een grens over gaat. En nog een grens. Je raakt steeds verder verwijdert van je muur. Iedere dag weet je dat als het nu mis zou gaan, je meer pijn gaat hebben.

Als je verliefd bent, ben je kwetsbaar. Maar dat is ook zo mooi. Want als je jezelf niet helemaal zou blootgeven en hij ook niet, dan zul je ook nooit echte liefde voelen.

Je raakt de controle kwijt

Jij bent graag in contol. Maar als je hoteldebotel bent, heb je het idee dat de controle uit je vingers glipt. Je wilt het spel goed spelen, je wilt winnen, maar je weet tegelijkertijd dat liefde helemaal geen spel is. Je weet nooit als je date of je de juiste zet doet. En je weet nooit wat de regels zijn, want de regels veranderen voortdurend.

Het geeft een kick als je hem ziet, als hij je kust. Maar je bent in mineur als hij even niets laat horen. Je kunt namelijk geen controle uitoefenen op hoe hij zich gedraagt of wat hij voelt voor jou. En dat is spannend en eng tegelijk.

Maar je weet ook dat je alle risico’s wilt lopen

Want je wilt niet de liefde van je leven mislopen, omdat je te bang bent, toch? Al die tijd heb je gehoopt dat er iemand op je pad zou komen en nu is hij daar.

Uiteindelijk laat je je gaan. Je laat de controle los. Je breekt je muur af. En je neemt een risico. Want je weet, zelfs als het niet goed gaat (en het kan natuurlijk ook gewoon wel goed gaan) zelfs dan is het het allemaal waard om verliefd te zijn.