Audrey Garot
Audrey Garot Kerstmis 24 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Zó overleef je het kerstdiner bij je schoonfamilie (ook jij kan het!)

Kerst is één en al gezelligheid. Je bent omringd met je vrienden en/of familie, jullie geven elkaar cadeautjes en als kers op de taart eten jullie lekker samen. Toch brengen de feestdagen ook wat verplichtingen met zich mee. Kerstborrels op je werk, je buren die langs willen komen en dan hebben we het ergste nog niet gehad: het kerstdiner bij je schoonfamilie. Hoe ga je dat overleven?

Met onze tips wordt het een makkie.

Zó overleef je het kerstdiner bij je schoonfamilie

Het kerstdiner bij je schoonouders hoort er bij. Sommigen hebben mazzel met een hele fijne bonusfamilie, dus dan is het alleen maar gezellig. Maar als jouw schoonouders niet helemaal jouw type zijn kan het voelen als een hele opgave. Houdt in je gedachte dat je het allemaal voor je partner doet. Hij waardeert het waarschijnlijk enorm dat je, ondanks dat je geen zin hebt, toch meegaat naar zo’n suf etentje. Weet je niet zo goed hoe je de dag moet doorbrengen bij je schoonfamilie? Dan hebben wij dé tips voor jou.

1. Neem een cadeau(tje) mee

Door een cadeau mee te nemen naar het kerstdiner, maak je meteen een goede indruk. Je bent immers uitgenodigd om bij je schoonfamilie te komen eten, dus een bedankje hiervoor zullen ze zeker wel waarderen. Het hoeft ook echt niet een heel duur of groot cadeau te zijn. Een bosje bloemen of een goede fles wijn is ook al helemaal prima!

2. Pas je aan aan de dresscode

Natuurlijk moet je zelf weten wat je aan doet en moet je zeker iets dragen waar je je fijn in voelt. Toch kan het wel fijn zijn om even aan je partner te vragen wat de dresscode is. Het kan namelijk zo zijn dat ze heel chique gekleed gaan, maar misschien wordt je wel verrast en hebben ze allemaal hun chill kleding aan. Better safe than sorry!

3. Drink niet te veel

We snappen het maar al te goed dat als je opziet tegen het kerstdiner, je jezelf het liefst wilt bezatten met alcohol. Toch raden we dat niet aan om te doen. Op deze manier laat jij geen goede indruk achter en is het ook niet fijn voor jouw partner. Ook voorkom je zo dat je dingen gaat zeggen, terwijl je daar later spijt van krijgt. Whoops! Je kan bijvoorbeeld wel déze alcoholvrije drankjes drinken.

4. Help mee in de keuken

Is jouw schoonfamilie nog druk met de voorbereidingen voor het kerstdiner als jullie er zijn? Vraag dan of je kan helpen. Grote kans dat jij op deze manier een goede indruk achterlaat. Ook als jullie even geen gespreksstof meer hebben, kan dit een hele goede tip zijn. Door even in de keuken te helpen, hoeven jullie niet te praten en ben je even verwijderd van alle awkwardness.

5. Neem alles met een korreltje zout

We weten het, het is lastig, maar probeer gezellig mee te praten en te lachen. Ja, ook als jouw schoonvader van die rare, sarcastische grapjes maakt tijdens het kerstdiner die jij niet snapt. Geloof ons, we kennen het. Maar op deze manier kom jij echt het beste de dag door.

6. Ga niet de hele dag

Als je echt enorm opziet tegen het vieren van kerst bij je schoonfamilie, kan je bijvoorbeeld afspreken om niet de hele dag te gaan. Spreek af om alleen samen te komen voor het kerstdiner, zodat jullie niet de hele dag op elkaars lip te hoeven zitten. Op deze manier is de kans ook kleiner dat er irritaties ontstaan.

7. Maak een afspraak hoe laat je weer naar huis gaat

Dit is echt een hele goede tip als jij niet te laat naar huis wilt gaan van het kerstdiner. Als jouw partner is zoals de meeste mannen, snapt hij jouw hints vaak niet. Jij wilt dan graag naar huis, maar hij lijkt het nog erg gezellig te hebben. Jullie kunnen dus eventueel van tevoren bespreken hoe laat jullie ongeveer weer willen vertrekken, zodat jullie hier allebei rekening mee kunnen houden.

Deze 4 mythes over eten moeten we vergeten tijdens kerst (geniet er lekker van!)