Emma Toussain
Emma Toussain Gezondheid 26 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit heb je nodig: 10 kleine gewoontes die je leven gelijk beter maken

Zit jij niet helemaal lekker in je vel? Dat is ook niet zo gek, de dagen worden langer én donkerder. Het gebrek aan zonlicht en warm weer zorgt bij veel mensen een verandering in de gemoedstoestand. Het is dan ook goed om je vast te houden aan bepaalde gewoontes en routines zodat je daar aan kunt vasthouden.

Rust en regelmaat zijn erg belangrijk.

Goede gewoontes helpen je de dag door te komen

Er zijn een aantal kleine gewoontes die ervoor zorgen dat je leven gelijk een stukje beter wordt. Je merkt vaak direct resultaat en je kan weer trots zijn op jezelf.

We zetten er 10 voor je op een rij.

Ga meteen je bed uit als je wekker gaat

Het lijkt zo onschuldig: nog even scrollen door Instagram als je net wakker bent. Je lichaam en geest wordt helaas niet volledig wakker zolang je nog niet uit bed bent. Ook kan je de tijd die je op Instagram of TikTok zit beter gebruiken: neem een uitgebreide douche, maak een lekker ontbijt klaar of maak een kleine ochtendwandeling. Je voelt je gegarandeerd beter!

Neem pauzes en beweeg

Werk of studeer jij de hele dag? Neem af en toe pauzes om te bewegen. Loop een rondje, doe een home work-out of plan een sportles in. Na wat beweging heb voel je je beter over jezelf en over je lichaam. Ook helpt beweging om je uiteindelijk beter te kunnen focussen op je werk of studie.

Voeg citroen toe aan je water

Citroen zit boordevol vitamine C wat goed is voor je weerstand en je ook nog eens helpt voor een gezonde huid. Vitamine C helpt voor het aanmaak collageen en werkt als antioxidant. Ook zorgt citroen ervoor dat je nóg meer dorst krijgt, wat uiteindelijk resulteert in nog meer water drinken. Zo blijf je goed gehydrateerd!

Zet je meldingen op de je telefoon stil

Als je accounts tegenkomt of volgt op social media die je ongelukkig maken, kan je deze het beste ontvolgen. Soms zakken we zo ver weg in onze eigen onzekerheid dat het goed is om jezelf uit een bepaalde situatie te halen.

Neem 60 seconden de tijd om je kamer op te ruimen voordat je gaat slapen

Als je ‘s avonds een minuut de tijd neemt je huiskamer (of je slaapkamer of keuken) op te ruimen wordt je ‘s ochtend wakker in een opgeruimde omgeving. Zo heb je ‘s ochtends tijd over voor andere dingen de kans op stress is minder groot omdat je omgeving rust uitstraalt.

Uit je dankbaarheid

Dankbaarheid uiten helpt jezelf om positiever in het leven staan. Doet iemand iets liefs voor je? Zeg in plaats van alleen ‘dankjewel’ ook waarom je het zo lief vindt en waarom je het waardeert. Ook helpt het om bij jezelf na te gaan waar jij persoonlijk dankbaar voor bent. Je partner? Je baan? Daar mag je trots op zijn!

Controleer je bankrekening

Voor jezelf zorgen betekent niet alleen in bad gaan en maskers opdoen, ook controle hebben over je financiële situatie zorgt voor rust. Dus zorg ervoor dat je je rekening regelmatig checkt, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Goede gewoonte lijkt ons zo!

Maak je bed op

Het opmaken van je bed moet eigenlijk stap 1 zijn van je routine: zo heb je gelijk na het wakker worden al een kleine overwinning behaald. Je bed ziet er netjes en het voelt op een gekke manier toch een beetje alsof je je leven op orde hebt. Dit zal je dan ook weer motiveren om de rest van de dag positief te benaderen. Probeer het maar!

Draag altijd zonnebrand

We hebben het al vaker gezegd: Zonnebrand (SPF) is ontzettend belangrijk in je skincare routine! Ook in de winter is het dragen van een SPF belangrijk. Ook al is de zon minder fel, je huid wordt dagelijks blootgesteld aan uv licht en dat kan zorgen voor hyperpigmentatie.

Positieve affirmaties

We hebben allemaal doelen die we dagelijks nastreven. Het maakt niet uit of ze groot of klein zijn. Om die doelen te behalen is het belangrijk dat je in de juiste headspace bent en je je niet laat afleiden door negatieve gedachtes. Ben jij al bekend met positieve affirmaties? Affirmatie betekent versterken of bekrachtigen. Als je vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt dan ga je kracht halen uit deze gedachtes/uitspraken en ga je erin geloven. Voorbeelden zijn: ‘Ik ben trots op mezelf’ of ‘Ik ben sterk’. Bedenk daarom elke ochtend een positieve affirmatie die je gedurende dag wil verhalen voor jezelf. Zo maken negatieve gedachtes zoals ‘Ik ben niet goed genoeg’ plaats voor de positieve gedachtes.

Grote kans dat jij al een aantal van deze gewoontes onder de knie hebt, maar probeer de rest ook zeker toe te voegen aan je routine.

Heb jij ook zo’n ‘bleh’ gevoel door de lockdown? Je bent niet de enige-en het heeft een naam