Kim van der Blom
Kim van der Blom Gezondheid 26 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze 5 slaappersoonlijkheden zeggen veel over jouw gezondheid

Je hebt er misschien niet eerder over nagedacht, maar iedereen heeft een eigen slaappersoonlijkheid. In totaal zijn er vijf verschillende slaappersoonlijkheden. Door je hierin te verdiepen, kan het je helpen om jouw nachtrust te verbeteren.

Moeite met slapen? Door deze methode val je direct als een blok in slaap

In een onderzoek van National Sleep Foundation kwamen ze achter deze vijf slaappersoonlijkheden. Op basis van wie wij zijn, behoren we tot een categorie, maar hoe weet je tot welke categorie je behoort?

Hoe bepaal ik mijn slaappersoonlijkheid?

Om erachter te komen tot welke categorie je behoort, is er een quiz die je helpt bij het ontdekken van jouw slaappersoonlijkheid. Deze categorieën zijn gebaseerd op jouw slaapgewoonten, leeftijd en nog veel meer factoren. Onder deze andere factoren vallen bijvoorbeeld geslacht, wat voor beroep je hebt en medische aandoeningen.

Maar wat houden deze categorieën in? Wij hebben de vijf categorieën voor je uitgelegd.

Categorie 1

De eerste categorie is voor mensen die de juiste hoeveelheid slaap krijgen en zich goed voelen. Deze mensen hebben geen last van vermoeidheid, doordat ze genoeg rust krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat deze mensen meestal jonger zijn, een fulltime baan hebben, en een partner hebben. Ze beschrijven zichzelf als een ochtendmens, en hebben geen medische aandoeningen.

Categorie 2

De tweede categorie is voor volwassenen van 60 jaar en ouder. Met een gemiddelde van 7,3 uur slaap, krijgt deze categorie de meeste nachtrust. Daarnaast doen ze overdag vaak dutjes. Hierdoor zijn ze dan ook zelden moe. Wel hebben ze vaak minstens één medische aandoening.

Categorie 3

Deze categorie is voor volwassen koppels, waarvan één of beide een baan van meer dan 40 uur per week hebben. Deze mensen hebben vaak de neiging om voor dat ze slapen nog even aan werk te zitten. Hierdoor krijgen ze minder slaap, omdat ze ook weer vroeg op moeten. Het gevolg hiervan is dan ook dat meer dan één derde van deze categorie zich vermoeid voelt.

Moeite met slapen? Door deze methode val je direct als een blok in slaap

Categorie 4

Deze categorie is voor de mensen die ‘s nachts tot leven komen. Meestal hebben ze wel een baan, maar is dit geen 9 tot 5 baan. Ze slapen vaak minder dan anderen en hebben meestal de langste werkweek van alle categorieën. Ze kunnen wel goed functioneren op minder slaap, maar nemen regelmatig dutjes. Ze zijn dan ook sterk afhankelijk van cafeïne.

Categorie 5

De mensen in deze laatste categorie denken dat ze een slaapstoornis hebben. Ze komen ‘s nachts vaak tot leven, maar kunnen last hebben van slapeloosheid. Hierdoor zijn ze overdag vaak moe. Uit het onderzoek blijkt dat dit vaak grote nadelen heeft voor persoonlijke relaties.

Het begrijpen van jouw slaappersoonlijkheid, kan helpen om jouw nachtrust te verbeteren. Slaap je slecht? Dan kan het helpen om de factoren die jouw nachtrust verstoren, te verwijderen. Dit kan misschien helpen om jouw nachtrust te verbeteren. Word je ‘s nachts vaak wakker, voel je je nog steeds moe of kan je je door jouw slechte nachtrust overdag moeilijker concentreren? Dan is het een goed idee om contact op te nemen met jouw huisarts.

Slaap je met los haar? Dat is slecht voor je om deze reden