Redactie
Redactie Love & Seks 11 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Ouch: dit zijn 10 tekenen dat je relatie niet bepaald gezond is

We willen het vaak niet toegeven, maar soms is je relatie gewoon niet goed voor je. Liegen, spelletjes spelen, gaslighting, we don’t need it. Toch gebeuren dit soort dingen zonder dat je het doorhebt, en heb je gewoon even een wake-up call nodig. Herken je deze 10 tekenen? Dan is je relatie misschien toch niet zo gezond als je dacht.

Herken je al deze punten? You better run sis.

10 tekenen dat je relatie niet bepaald gezond is

Hoewel we fan zijn van films als 50 Shades Of Grey en 365 DNI, weten we heel goed dat zulk gedrag niet oké is in een relatie. We willen er dan ook niks van weten, en gaan ervanuit dat we zelf nooit in zulke acties zullen trappen.

Guess again, want vaak is je relatie ongezond, zonder dat je het zelf doorhebt. Herken je deze 10 tekenen? Dan is het misschien tijd om nog eens goed na te denken over je relatie.

1.Je partner gaslights je en vertelt jou hoe je je voelt of ondermijnt de gevoelens die jij uit

Als je ooit de opmerking ‘je bent gewoon te gevoelig’ hebt gehoord, nadat je uitte dat je ergens mee zit, dan weet je wat gaslighten is. Sorry.

2. Jij krijgt de schuld van alles, ook als het zijn/haar schuld is

Ook als je partner een fout heeft gemaakt, is het jouw schuld. Niet echt natuurlijk, maar dat vindt hij/zij wel.

3. Je partner claimt en isoleert je

Het liefst houdt je partner je weg bij je familie en vrienden en vindt dat jij thuis moet blijven, simpelweg omdat hij/zij thuisblijft.

4. Je partner speelt continu het slachtoffer

Wanneer jij je gevoelens uit of zegt dat je iets niet leuk vond wat hij/zij deed, wordt de situatie zo omgedraaid dat je partner het slachtoffer is. En zo kom je natuurlijk alsnog geen steek verder.

5. Je hebt meer stress, bent angstig en maakt je continu zorgen, of je hebt zelfs een verslechterd immuunsysteem

Een ongezonde relatie zorgt ervoor dat je in fight or flight modus gaat. Hierdoor staat je lichaam continu aan en is alert voor eventueel gevaar (a.k.a. je partner), en dit heeft een negatief effect op je mentale- en lichamelijke gezondheid.

6. Je hebt veel nachtmerries

Door de continue angst en spanning dat je weer iets verkeerd doet in de ogen van je partner, krijg je meer nachtmerries. Komt je lover zelfs voor in je nachtmerries? Bingo, ongezonde relatie.

7. Je verbergt dingen die zijn gebeurd voor je vrienden en familie

Dat jullie de hele vakantie ruzie hebben gehad, vertel je er niet bij als je je leuke vakantiefoto’s laat zien. Of als je een verhaal vertelt over je partner, laat je expres details weg waardoor je lief  en jullie relatie beter overkomt bij anderen.

8. Je verzint excuusjes voor hem/haar

Oh hij vergat je verjaardag? Ach dat komt omdat het druk is op zijn werk. Ze schreeuwde tegen je en schold je uit? Nou ja, dat was mijn eigen schuld want ik had de afwas niet gedaan.

Het is heel makkelijk om een excuus te verzinnen voor je partner, omdat je jezelf wil aanpraten dat hij/zij echt niet zo slecht is als het lijkt.

9. Je partner bepaalt wat jij doet

Een vakantiefoto op Instagram gezet? “Waarom is die foto zo sexy? Ik vind het helemaal niet leuk dat je dat doet, haal hem eraf.”

“Dat jurkje? Weet je dat zeker? Het is veel te kort, dadelijk vinden mensen je een slet. Trek het uit. Eet je nu alweer chips? Ik dacht dat je op de lijn zou letten?”

Herken je dit soort uitspraken? Dan heb jij vrij weinig te zeggen in je relatie.

10. Je zou nooit met een van zijn/haar vrienden daten

En nee, we zeggen niet dat je dat ook echt moet gaan doen, maar iemand vrienden zeggen veel over de persoon zelf. Zijn al zijn/haar vrienden gemeen en roddelen ze alleen maar? Kraken ze mensen af en zijn het gewoon geen leuke mensen? Dan zegt dat vaak al veel over je partner dat hij/zij daarmee omgaat.

Als je meerdere van deze tekenen herkent, dan raden we je aan om nog even goed na te denken of deze relatie wel juist voor je is. Liever alleen en gelukkig dan in een relatie en ongelukkig, toch? 😉

Lees ook: FODA (fear of dating) is dus nu een ding en zo ga je het tegen