Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Seks 26 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

FODA (fear of dating) is dus nu een ding en zo ga je het tegen

We hoeven je er vast niet aan te herinneren, maar de coronacrisis heeft weinig goeds gedaan aan ons dateleven. Gelukkig kunnen we straks – dankzij het mooie weer – weer iets makkelijker op pad gaan met een date, al moet je dat dan natuurlijk wel durven. FODA – fear of dating – is namelijk een ding.

Je angstiger voelen dan anders om te gaan daten, is dus zó normaal dat er een naam voor is bedacht.

FODA: fear of dating

FODA is real. En daar is niks geks aan. Door de coronacrisis is het daten an sich er heel anders uit komen te zien. Misschien heb je deze tijd wel voor het eerst te maken gehad met ghosting, waardoor je het vertrouwen wel een beetje bent verloren. Daarom geven wij je 5 tips om FODA te overwinnen.

1. Manage je verwachtingen

Met elke ‘gewoonte’ is het de bedoeling dat je een doel voor ogen hebt en je verwachtingen weet te managen. Het heeft geen zin om cold turkey weer volop te gaan daten. Wél is het belangrijk om je verwachtingen laag te houden, zodat je niet direct weer wordt teleurgesteld.

Real-life daten is weer een enorme stap en realiseer je dat ook. Eenmaal op date gaan, betekent eigenlijk al dat je succes hebt en je over je FODA bent heengestapt.

2. IJsbreker

Er zijn maar weinig mensen die niet nerveus zijn op een eerste date. Nu al helemaal, nadat we met zijn allen maar weinig eropuit konden gaan. Besef dus dat ook je date nerveus zal zijn.

Het kan echt opluchten om hardop toe te geven dat je nerveus bent en last hebt van FODA. Je zou voor je date begint nog een berichtje kunnen sturen dat je nerveus bent, of breng het terloops ter sprake door een grapje.

3. Talking points

Zit je je voorafgaand aan je date al helemaal druk te maken wat je moet doen als er stiltes vallen? Stop daarmee. Je kan wat dat betreft voorbereid te werk gaan en wat talking points voor jezelf bedenken.

Dat kunnen dingen zijn waar je je date naar kan vragen. Probeer ook geïnteresseerd te zijn, in plaats van alleen maar interessant.

4. Het onderwerp ‘corona’

Grote kans dat een van jullie talking points de coronacrisis wordt. Je kan er niet omheen. En hoewel dat natuurlijk helemaal logisch is – het heeft ons inmiddels al een jaar in de ban – kan het ook fijn zijn om het wat luchtig te houden.

Zo kan je het serieuzere stuk misschien skippen, en het hebben over toffe projecten die je hebt opgepakt tijdens de quarantaine.

5. Focus op jezelf

Daten is natuurlijk lek, maar onthoud aan het einde van de dag dat jij de belangrijkste persoon bent in je leven. Klinkt misschien cheesy, maar maak jezelf prioriteit. Doe dingen waar jij blij van wordt.

Psst, genieten van andermans (awkward) dateverhalen? In onze nieuwste rubriek delen we die met je