Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 26 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Altijd last van vettig haar? Dít kunnen de redenen zijn

Net je haren gewassen, maar is het binnen no-time weer vettig? Heel irritant! Gelukkig is het ook te verhelpen. De eerste stap is om te achterhalen waarom je last hebt van een vettig dakkie. Wij zetten 7 mogelijke redenen onder elkaar, zodat jij het probleem alleen nog maar hoeft te tackelen.

Bye bye vettig haar.

Altijd vettig haar

Dat je haar vet wordt, is iets normaals. Maar dat je er zó snel weer “last” van hebt, kan heel vervelend zijn en juist ongewoon voelen. Waarschijnlijk vraag je je af waarom uitgerekend jouw haar zo snel nadat je het hebt gewassen alweer vettig is. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

Wij zetten 7 mogelijke oorzaken onder elkaar én wat je er vervolgens aan kunt doen.

1. Je haar heeft van nature de neiging om vettig te worden

Het kan genetisch bepaald zijn of je snel last hebt van vettig haar of niet. Sommige mensen hebben een natuurlijke overproductie van talg. Fijn, steil haar wordt bijvoorbeeld sneller vettig dan krullend haar.

De oplossing: gelukkig zijn er verschillende manieren om vettig haar te behandelen. Zo kan je je haren het beste wassen met shampoo op basis van citroen, en tussen haarbeurten door, droogshampoo gebruiken.

2. Je gebruikt de verkeerde producten

Onze haren wassen moeten we allemaal. Als je last hebt van snel vettig wordend haar, kan je het beste geen producten gebruiken voor droog haar. Zoals je bij huidverzorging ook producten kiest op basis van jouw type huid, moet je dat met je haar ook doen.

De oplossing: eigenlijk is de oplossing heel simpel. Koop geen random shampoo of conditioner meer, maar kijk echt naar wat jouw haar nodig hebt. Als je je favoriete producten niet los kan laten, kan je ook tijdelijk overstappen en daarna weer terug proberen te gaan naar je huidige producten.

3. Je wast je shampoo niet goed uit

Een van de meest gemaakte fouten is dat shampoo niet goed wordt uitgespoeld. En dat laat natuurlijk resten achter, wat weer zorgt voor vettig haar.

De oplossing: je haren wassen hoeft niet moeilijk te zijn. Masseer het echt in je hoofdhuid en spoel het vervolgens goed uit: van boven naar beneden.

4. Je wast je haar te vaak

Hoewel het verleidelijk is om je haren zo snel mogelijk te wassen zodra het vettig is, is niets minder waar. Als je je haar namelijk te vaak wast, is de talgproductie van je hoofdhuid gedereguleerd. Aan de andere kant zorgt te weinig wassen weer voor viezigheid door talg en zweet.

De oplossing: weersta de verleiding om je haar te wassen zodra het vettig is. Zo simpel is het. Gelukkig maakt de quarantaine dat een stukje makkelijker. Daarnaast bestaat er natuurlijk ook zo iets als droogshampoo. Fun fact: de eerste dagen van je was-stop zal je haar er vies (vettig) uitzien, maar op den duur zal je hoofdhuid zichzelf gaan reguleren.

Wil je minder vaak je haar wassen? We leren het je met dit stappenplan

5. Je verschoont je kussensloop niet vaak genoeg

Oké, tot zover de meest voor de hand liggende redenen. Eentje die je misschien niet zo snel verwacht – maar uiteindelijk ook logisch klinkt – is dat je je kussensloop niet vaak genoeg vervangt.

Je kussensloop zit natuurlijk vol met viezigheid: zweet, overtollige huid- en haarproducten, dode huidcellen, noem maar op. Waar je kussensloop van is gemaakt, is ook belangrijk. Katoen neemt bijvoorbeeld veel olie op.

De oplossing: elke week je beddengoed (en dus ook je kussensloop) vervangen is een goede aanbeveling. En kijk dus ook goed naar het materiaal van je kussen. Een satijnen kussensloop is bijvoorbeeld een fijne optie.