Kim van der Blom
Kim van der Blom Love & Seks 13 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

13 foto’s die je wel en niet moet plaatsen op je datingprofiel

Hoe jij ervoor kiest om je datingprofiel in te vullen, kan invloed hebben op je kans op een date. Mensen besluiten binnen een paar seconden of ze links of rechts swipen. Hierdoor is jouw keuze voor een foto erg belangrijk. Maar de vrijgezellen analyseren de foto’s niet alleen met “hot or not”, er wordt meer gekeken naar wat de foto’s vertellen over de persoon.

Waar zijn de gebruikers naar op zoek?

Aantrekkingskracht is erg belangrijk in een relatie, maar als het gaat om het kiezen van foto’s, moeten ze meer laten zien dan je fysieke uiterlijk. Perfect is als de foto’s iets van je persoonlijkheid benadrukken die je aantrekkelijk maken.

Logan Ury, directeur van relatiewetenschappen van dating-app Hinge vertelt tegen HelloGiggles, “Deel foto’s die nauwkeurig en flatterend zijn, naast aanwijzingen die gebruikers laat zien wie je werkelijk bent.” De datingapp Hinge heeft onlangs een enquête gehouden met meer dan 1000 gebruikers, om erachter te komen waar de gebruikers naar op zoek zijn. De antwoorden waren zowel verrassend als verhelderend.

Ury onthult, “Over het algemeen is de boodschap van onze gebruikers luid en duidelijk, ze zijn op zoek naar authenticiteit. Ze willen zien hoe je eruitziet, waar je van houdt (of je nu op de bruiloft van je neef bent of aan het spelen met je hond op het strand) en waar je het allemaal voor doet (foto’s van jou die een activiteit doet waar jij over gepassioneerd bent of tijd doorbrengen met het gezin).” Hieronder ontdek je welke foto’s je wel en niet moet gebruiken voor je datingprofiel.

Plaats geen foto op je datingprofiel waarop…

1. Je een vis vasthoudt

Helaas voor de visliefhebbers zijn visfoto’s een enorme afknapper. Dit is voor de helft van de singles op datingapps een afknapper. Uit het onderzoek blijkt dat het voor 51% van de Hinge-gebruikers minder waarschijnlijk is dat zij een bericht sturen naar iemand met een profielfoto waarin ze een vis vasthouden. Urly legt uit, “Een dode vis omhooghouden is een cliché geworden voor de datingapp. Als iemand een foto als deze ziet, kunnen ze deze overslaan omdat het zo gewoontjes is. Of in het slechtste geval, kunnen ze je afwijzen.”

2. Je aan het feesten bent

Als volgende voorbeeld, is het misschien niet zo’n goed idee om te benadrukken dat je een feestbeest bent. Slechts 18% van de succesvolle Hinge-profielen bevat foto’s van een feestje of het uitgaan. Onder succesvolle profielen vallen de profielen die onlangs van een Hinge-match een date hebben gemaakt. Dus, is sociaal drinken belangrijk voor je? Gebruik dan aanwijzingen om dat bekend te maken. Ury legt uit, “Te veel feestfoto’s kunnen worden geïnterpreteerd als iemand die zoekt naar plezier, maar niet klaar is voor een relatie.”

3. Je voor de badkamer spiegel staat

Uit het onderzoek blijkt dat 72% van de succesvolle Hinge-gebruikers zegt dat een badkamer-selfie ongewenst is. Bovendien heeft slechts 13% van de succesvolle Hinge-profielen een spiegelselfie op hun profiel staan.

4. Je in de sportschool staat

Tuurlijk, fitness is misschien belangrijk voor je, maar een close-up van jou met aangespannen biceps is meestal een grote nee. Dit komt omdat het als ijdel overkomt. “Slechts 3% van de succesvolle Hinge-profielen bevat sportschoolselfies,” vertelt Ury.

5. Je ex te zien is

Vrijgezellen gebruiken datingapps om andere vrijgezellen te ontmoeten. Het is dan ook zeker niet ideaal om een foto op je profiel te zetten met je ex of een foto waarop je verliefd was op een ander. “De meerderheid (73%) van de Hinge-gebruikers sturen minder snel een reactie als iemands profielfoto, een foto laat zien met een potentiele ex,” vertelt Ury.

In plaats daarvan stelt Ury voor om een foto met je vrienden of familie te gebruiken. Dit laat namelijk zien dat je een rijk sociaal leven hebt.

6. Je filters gebruikt

Volgens het onderzoek vindt 80% van de succesvolle Hinge-gebruikers filters “ongewenst”. Als je er in het echt anders uitziet dan je profielfoto’s, kan je het gevoel hebben dat ze zijn gecatfisht. Ury adviseert, “Gooi de foto’s met filters of een zonnebril weg, omdat deze foto’s het voor ons moeilijker maken om te zien hoe je eruit ziet.”

Plaats een foto op je datingprofiel waarop…

1. Je dichtbij en duidelijk te zien bent

Dit klinkt misschien als een no-brainer, maar er zijn genoeg mensen die alleen foto’s van zichzelf toevoegen, die zo ver van de camera verwijderd zijn dat je nauwelijks kunt zien hoe ze er eigenlijk uitzien. En dit is een red flag. “68% van de succesvolle Hinge-gebruikers zegt dat het belangrijkste waar ze naar opzoek zijn in een eerste foto, is dat het gezicht van de persoon duidelijk te zien is,” vertelt Ury.

2. Je glimlacht

Je denkt misschien “duh”, maar er zijn toch mensen die alleen serieuze foto’s gebruiken op hun profiel, en dat pakt niet positief uit. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 87% van Hinge-gebruikers eerder een bericht stuurt naar iemand met een profielfoto die hen laat lachen.

“Te veel serieuze foto’s, zoals een selfie voor verschillende monumenten of een gebrek aan foto’s waar je lacht, kan erop wijzen dat je geen gekke kant hebt,” vertelt Ury. “Het draait uiteindelijk allemaal om balans en het vertellen van een verhaal. Wat zijn de verschillende kanten van je persoonlijkheid? Laat het ons zien.”

3. Huisdieren te zien zijn

Vergeet die visfoto’s, het draait allemaal om puppy’s. “35% van de Hinge-gebruikers sturen eerder een reactie als iemands profielfoto een hond bevat,” zegt Ury.

4. Je reizend te zien bent

Reizen is een ander voorbeeld van iets herkenbaars om op je profiel te laten zien. Maak een verbinding via steden en reizen, dit is ook een leuke manier om een gesprek op gang te brengen. “52% van Hinge-gebruikers stuurt eerder een reactie naar iemand met een profielfoto die hen op reis laat zien,” zegt Ury.

5. Je netjes gekleed bent

Ooit van de uitspraak ‘Dress for success’ gehoord? De meeste mensen waarderen iemand die goed voor zichzelf zorgt, en dat betekent ook dat ze moeite doen voor wat ze dragen. “48% van de Hinge-gebruikers stuurt iemand met een profielfoto waarop ze goed gekleed zijn, eerder een bericht,” onthult Ury.

6. Je iets actiefs doet

Hoewel selfies in de sportschool echt niet kunnen, vinden de gebruikers van Hinge het wel leuk om te zien dat iemand actief is.

7. Je openhartig bent

Interessant om te zien is dat 49% van de succesvolle profielen een openhartige foto van zichzelf bevatte. Openhartige foto’s geven namelijk een kijkje achter de schermen.

22 manieren waarop vrouwen constant verkeerd worden gerepresenteerd in films