Kim van der Blom
Kim van der Blom Love & Seks 17 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Op 19 november vindt er een maansverduistering plaats en dit is wat het betekent

Als je fan bent van astrologie, dan kijk je waarschijnlijk uit naar de langverwachte maansverduistering op vrijdag 19 november. Misschien heb je ook nagedacht over wat de spirituele betekenis van een deze ‘bloedmaan’ (zo wordt de verduistering ook wel genoemd) kan zijn. De typische volle maan draagt altijd zijn kenmerkende witte tint en de kleurverandering zorgt er waarschijnlijk voor dat je je afvraagt wat een rode maan betekent..

Maansverduistering

Een ‘bloedmaan’ is een poëtische naam voor de ‘totale maansverduistering’ die optreedt tijdens een supermaan. Op een gewone dag krijgt de maan zijn glans direct van het zonlicht dat weerkaatst op het oppervlak. Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de umbra van de aarde. Dit is het donkerste en meest centrale deel van de schaduw van de aarde. Tijdens deze tijd zijn de aarde, de maan en de zon bijna perfect uitgelijnd. Hierdoor denk je misschien dat de maan helemaal donker wordt, maar in plaats daarvan wordt de maan verlicht door indirect zonlicht.

Dit is waar de rode kleur binnenkomt. De atmosfeer werkt als een filtersysteem voor zonlicht, hierdoor ontstaat er een kleurverschuiving die bekend staat als Rayleighverstrooiing. Dit is hetzelfde fenomeen dat de vele levendige kleuren in de lucht creëert tijdens zonsopkomst en -ondergang. Omdat de maan maar een kleine hoeveelheid zonlicht absorbeert en de kleur rood het minst verandert, krijg je een bloedmaan. Door de verschillende tinten van dit effect kan het zelfs een beetje oranje lijken, maar geen zorgen. De spirituele betekenis van een oranje maan is hetzelfde als die van een rode maan.

De spirituele betekenis van de bloedmaan

Soms werkt een bloedmaan ook als iets dat een ‘supermaan’ wordt genoemd. Een supermaan is eigenlijk net als elke andere volle maan, maar dan veel krachtiger. Hoe dichter de maan bij de aarde staat, hoe intenser de aantrekkingskracht op de getijden, maar ook al je instincten, gevoelens worden intenser. Je ervaart een sterke cocktail van kosmische krachten wanneer een supermaan wordt gecombineerd met een totale maansverduistering. Een eclips symboliseert het begin, einde, culminaties en een schone lei. Op 26 mei 2021 was deze zeldzame kosmische combinatie eerder te zien, maar de aanstaande maansverduistering op 19 november 2021 is (helaas) geen supermaan.

Hoe zit het dan met een zonsverduistering?

Een zonsverduistering is het perfecte moment om eindelijk die beslissing te nemen waar je bang voor was, om een relatie te verbreken die de laatste tijd niet goed meer voelt, de moed verzamelen om je geliefde mee uit te vragen, eindelijk die roman te schrijven en je dromen te volgen. Of je er nu klaar voor bent of niet. Verduisteringen zijn noodzakelijke tijden die een periode van je leven afsluiten. Dit verhaal is voorbij, maar morgen begint er een nieuwe. Waar je ook bent in je leven, de zonsverduistering duwt je uit je comfortzone. Tegen de tijd dat dit voorbij is, ben je gegroeid, of dit nou succes oplevert of minder succesvol is.

Hoe intens dit moment ook lijkt, probeer je niet te veel zorgen te maken. De effecten van een zonsverduistering zijn vaak blijvend, maar hou er rekening mee dat het ons een tweede kans geeft op een nieuw begin. Wanneer een deur sluit, gaat er altijd een nieuwe open. De volle maan brengt je diepste verlangen en gevoelens naar boven, een zonsverduistering haalt dit uit je. Het maakt het vrij en dwingt je om het transformatieproces te omarmen. Een zonsverduistering kan je naar je uiteindelijke bestemming duwen. En laten we niet vergeten dat de zonsverduistering ook de maanknopen activeert. Dit zijn de punten in je geboortehoroscoop die direct verwezen zijn met je lot.

Maansverduistering van aankomende vrijdag

Op 19 november om 09:57 uur vindt de gedeeltelijke maansverduistering plaats in sterrenbeeld Stier. Stier is een sterrenbeeld dat verlangt naar stabiliteit, toewijding en geduld dat hen tijd geeft om de juiste beslissing te nemen. Omdat de maansverduistering gedeeltelijk is, wordt het technisch gezien niet als bloedmaan beschouwd. Dit maakt de impact niet minder belangrijk. Deze maansverduistering leidt ertoe dat je nieuwe ‘wortels’ legt en beslist wat er echt toe doet.

Deze 3 sterrenbeelden hebben toch een mooie week, ondanks de ‘scorpio chaos’ en maansverduistering