Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Beauty en Style 7 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

13 redenen waarom roodharigen nog cooler zijn dan je misschien dacht

Jup, roodharige mensen zijn nog specialer dan je zou denken. En jullie gingers mogen best wat vaker in het zonnetje gezet worden. Als roodharige val je vaak ten prooi aan flauwe grapjes, maar eigenlijk zou iedereen redheads juist moeten koesteren. Ze hebben namelijk de meest bijzondere eigenschappen waar we eigenlijk best een beetje jaloers op mogen zijn maar ook bijzonderheden. Lees mee.

1. Vandaag de dag zijn roodharigen best wel zeldzaam

Momenteel is nog maar 2% van de wereldbevolking gezegend met vurige lokken. Het roodharige gen is recessief, wat het overdragen nogal bemoeilijkt. Een kindje moet dus van beiden ouders het gen krijgen om met rood haar ter wereld te worden gebracht.

2. Roodharigen hadden een royale status

Koningin Elizabeth was bijvoorbeeld wel bekend om haar rode lokken. Sterker nog, het grootste gedeelte van de Tudor bloedlijn had goudrode lokken. Toeval?

3. Er is een officiële dag uitgeroepen voor roodharigen

In ons koude kikkerlandje is er een zelfs een roodharigen festival om, nouja, te vieren dat er roodharigen zijn. Awesome toch?

4. Roodharigen zijn vaak linkshandig

Ook een behoorlijk vreemd feitje.

5. Niet alle roodharigen hebben blauwe ogen

Vele mensen denken dat alle roodharigen mooie blauwe ogen hebben. Het tegendeel is waar. Mensen met rood haar hebben juist vaak bruine ogen, gevolgd door hazelkleurige ogen. Blauwe ogen en rood haar zijn stiekem best zeldzaam.

6. Roodharigen zijn eigenlijk mutanten

Het gen wat voor rood haar zorgt, MC1R, is eigenlijk een mutatie. Als een soort van superheld(in) dus eigenlijk.. Hm..

7. Roodharigen hebben eigenlijk helemaal niet zoveel haar

Grappig genoeg lijkt het vaak alsof roodharigen een enorme bos haar hebben. Echter hebben brunettes en blondines aanzienlijk meer haren. Waarom het dan toch zo wild oogt? Omdat roodharigen vaak wel veel dikkere haren hebben.

8. Roodharigen hebben een vreemde relatie tot het ervaren van pijn

Freaky! Blijkbaar zorgt het ‘rode gen’ voor het vrijlaten van een bepaald hormoon waardoor redheads een veel hogere tolerantie voor pijn hebben dan andere mensen. Daardoor hebben ze ook nog eens een hogere dosis nodig wanneer ze onder narcose moeten.

9. Roodharigen zijn divers

In de zin van dat er diverse tinten rood haar zijn. Goudrood, oranjerood en natuurlijk strawberry blonde. En het is ook nog eens allemaal mooi. Zucht..

10. Roodharigen hebben heel veel moeite met hun haren verven

Omdat roodharigen zo’n sterk pigment hebben is het erg moeilijk dit te onttrekken van het haar om naar een andere kleur over te stappen. Daarom moeten de redheads ook gewoon mooi rood blijven.

11. Roodharigen hebben geïnspireerd

Kunstenaars waren bijvoorbeeld gek op roodharige vrouwen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Geboorte van Venus door Botticelli?

12. Mannen met rood haar hebben een voordeel

Mannen met rood haar zouden namelijk 54% minder kans hebben op het krijgen van prostaatkanker. Lucky bastards.

13. Bijen zijn gek op roodharigen

Uit meerdere (overduidelijk dappere onderzoeken) is gebleken dat bijen het liefst roodharige mensen steken. Laten we er maar van uit gaan dat dit komt omdat de mooie rode kleur ze doet denken aan bloemen (maar waarom dan dat steken.. tja).