Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 7 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Kun jij er niet tegen als je eten elkaar aanraakt op je bord? Dan heb je misschien brumotactillofobie

Terwijl je familie en vriendinnen er misschien achteloos hun bord leeg smikkelen, zit jij je van binnen op te vreten. Want het eten op je bord raakt elkaar aan en daar word jij toch echt heel naar van vanbinnen. Gek? Nee hoor, dat heeft zelfs een naam.
Je moet er niet aan denken dat je aardappeltjes de groente raken of dat het vlees in de saus van je groente komt te liggen. En niet alleen omdat je dit heel vies vindt – zeg maar gerust walgelijk – maar ook omdat je er paniekerig van wordt. Dat je eten elkaar raakt op je bord is voor jou een ware nachtmerrie.

Paniek als je eten elkaar aanraakt op bord

Misschien begrijpt niet iedereen in je omgeving deze angst. Maar dat betekent niet dat je gek bent. En zeker ook niet dat je de enige bent. Want best veel mensen hebben last van deze angst, die zelfs een naam heeft, namelijk brumotactillofobie.

Brumotactillofobie is een ding

Kort door de bocht gezegd houdt het in dat jij liever wil dat de verschillende smaken en teksturen gescheiden moeten blijven op je bord. Je eet dan ook liever AVG dan iets van rijst of pasta, om nog maar te zwijgen over stamppot, want dat is helemaal iets om van te gruwelen.

Daarnaast is het ook een vorm van controle, die hou jij nou eenmaal graag. Herken je ergens een controlfreak in jezelf, dan is het niet vreemd dat je ook gevoelig bent voor brumotactillofobie. Vind je het toevallig ook belangrijk om alles in je kast op kleur te sorteren, dan weet je waar het vandaan komt.

Ach ja, echt ernstig is dat brumotactillofobie natuurlijk niet. Tenzij het uit de hand loopt en je nooit meer wil eten. Maar dan kun je altijd nog aparte bordjes voor al je ingrediënten nemen (sorry als we je op het idee brengen en je dat nu altijd wil).

Ehm, nou, eet smakelijk dan maar.

Silvana is bang voor kaas: ‘Ik zou eerder in een bak vogelspinnen springen dan kaas eten’

Iedere week alles over liefde, seks en relaties in je inbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief
Ps. Sla [email protected] in je adresboek op, anders mis je ons misschien.