Redactie
Redactie Love & Seks 30 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

5 signalen dat het tijd is om een vriendschap te verbreken

Sommige vrienden voelen net als familie voor je. Je deelt ieder geheim en doet de leukste dingen met ze. Jullie gaan door dik en dun, maar niet elke vriendschap hoeft voor altijd te duren. Helaas zijn er ook vriendschappen die niet al te gezond voor je zijn en die je beter kan afkappen.

Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.

Hoewel het geen fijn gevoel is om een vriend te dumpen, kan je aan de vijf signalen die we bespreken zien dat het tijd is om je friendship te verbreken.

Vriendschap

Of je nou twintig goede vrienden hebt of vijf, elke vriendschap is op een bepaalde manier belangrijk. Vrienden geven je energie, je kan eerlijk tegen ze zijn en je deelt oneindig veel met ze. Tegenwoordig is het echter niet realistisch om te bedenken dat je elke vriendschap voor altijd behoudt. We vertellen je aan welke signalen je kan zien dat het tijd is om je friendship te beëindigen en hoe je dit het beste kan doen.

1. De energie is toxic

Als het goed is kies je je vrienden omdat ze precies in jouw leven passen. Ze maken jouw leven een stuk beter (dat hopen we tenminste). Elke vriendschap kent ook ruzies of irritaties, maar merk je dat bij elke vorm van communicatie er een irritatie opbloeit? Dan is dit misschien een teken dat je de vriendschap moet verbreken. Als je vriendschap je slechter laat voelen in plaats van beter, door bijvoorbeeld jaloezie of een andere vorm van negativiteit, is het beter om hier afstand van te nemen.

Hoe je moet handelen: Overweeg of de vriendschap nog te redden valt door het probleem uit te spreken. Is dit niet het geval? Dan gaat je vriend het gedrag niet veranderen of wil jij hier simpelweg niks meer mee te maken hebben. Dus verbreken die handel.

2. Alleen jij doet moeite

Vriendschap moet van twee kanten komen. Natuurlijk kan het soms zo zijn dat het eenrichtingsverkeer is, maar dit moet niet constant zo zijn. Mensen die de aandacht trekken met hun drama zijn misschien leuk op de middelbare school, maar zodra je volwassener wordt niet meer. Deze vrienden benaderen je alleen maar ze iets van je nodig hebben, maar ze zijn er niet wanneer jij hulp nodig hebt. Zeg maar doei doei tegen deze vriend.

Hoe moet je handelen: Deze vriend ziet vaak zelf niet hoe die met jou omgaat. Als je van deze vriend af wil, is de beste manier om langzaam te verdwijnen.

3. Jullie connectie voelt geforceerd

Je leven blijft nooit hetzelfde en verandert constant. Sommige vriendschappen veranderen alleen niet gelijktijdig mee. Hierdoor ontstaan er verschillen tussen jullie, die vooral zichtbaar worden wanneer je rond de twintig bent. Rond deze leeftijd ontwikkel je namelijk je eigenlijk prioriteiten. Dat jullie al vijftien jaar bevriend zijn, moet niet een reden zijn om bevriend te blijven.

Hoe moet je handelen: De kans is groot dat wanneer jij voelt dat er geen connectie meer is, je buddy dit ook voelt. In dat geval hoef je niet veel te doen om afstand te nemen. Als beide partijen geen moeite meer doen, zal de vriendschap langzaam vervagen.

4. Je vriend zegt steeds af

Het overkomt ons allemaal weleens dat we afgesproken hebben met onze vrienden en er plotseling iets tussenkomt. Die ene vriend die jou constant afzegt zonder weinig tot geen uitleg, is niet de moeite waard om nog bevriend mee te zijn. Daarbij is het ook nog eens best respectloos. Skip dus die vriend die het de normaalste zaak vindt om jou last minute af te zeggen.

Hoe moet je handelen: Ga een open en eerlijk gesprek aan en vertel hoe je je voelt over de acties van je vriend. Als je buddy in staat is om te veranderen, is er misschien nog hoop, maar anders.. Adios amigos.

5. Je verlangt niet daar deze vriend

Tijd is erg kostbaar, vooral als je ouder wordt. Daarom is het belangrijk dat je tijd gevuld wordt met de mensen die een positieve invloed op je leven hebben. Wanneer een vriend je vraagt om een kopje koffie te gaan drinken en je wijst liever af dan dat je er echt zin in hebt, is dit een teken om de vriendschap ten einde te brengen.

Hoe moet je handelen: Het beste zou zijn dat je vriend zelf al door heeft dat jij minder in de vriendschap investeert. Het probleem lost zich dan vanzelf op. Als dit niet het geval is, vertel diegene dan dat je prioriteiten ergens anders liggen en dat deze vriendschap nu niet in je leven past. Dit kan pijnlijk zijn, maar soms is het beter om de pleister en in één keer af te trekken.

Maak de juiste keuze

Jij en je matties kennen elkaar als het goed is als geen ander. Daarom weten jullie wat de beste oplossing is voor jullie vriendschap. Of jullie vriendschap nu aan een einde komt, of dat jullie nog op je tachtigste samen naar de bingo gaan, jullie respecteren elkaar keuze. Doe vooral wat voor jou goed voelt.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: