Emma Toussain
Emma Toussain Lifestyle 2 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Ben jij de jongste thuis? Dan herken je deze 8 dingen zeker

Als jij de jongste bent van het gezin, heeft dat vaak veel voordelen. Je broers of zussen hebben alles zelf moeten uitvinden en jij kan bij hen terecht voor advies. Ook je ouders zijn – waarschijnlijk – inmiddels iets milder en dat betekent dat jij iets meer kan maken dan je ‘voorgangers’.

Ben jij de jongste thuis? Dan herken je de volgende punten sowieso.

1. Je blijft altijd het ‘kleintje’

Hoe oud je ook bent, je blijft toch altijd de jongste. Je krijgt dan ook vaak de woorden als ‘jonkie’, ‘baby’, of ‘de benjamin’ naar je hoofd geslingerd. Geen probleem, want jij kan je broers en zussen terugpakken met ‘opa en oma’.

2. Je hebt minder regels dan je oudere broers of zussen

Wil jij een avondje uit met vriendinnen? Geen probleem. Om drie uur ‘s nachts thuiskomen? Geen probleem. Waar jouw broers en zussen vaak nog strenge regels moesten naleven heb jij het een stuk makkelijker. Ook worden taken in het huishouden minder vaak aan de jongste overgelaten en kan jij dus lekker relaxen.

3. Je hebt bewijsdrang

Als jij veel broers en/of zussen hebt, zal je het af en toe wel moeilijk hebben om jezelf te bewijzen. Je bent tenslotte je eigen persoon, met eigen kwaliteiten. Doet jouw zus havo? Dan wil jij ook havo doen. Of vwo, want dat is nét is beter. In jouw ogen dan.

4. Je wordt vaak vergeleken met je broer of zus

Als jij de jongste van het gezin bent wordt jij ook vaak vergeleken met de rest. “Kan jij net zo goed voetballen als je broer?” of “ben jij net zo slim als je zus?” Ook hier komt de bewijsdrang weer om te hoek kijken.

5. Je hebt oudere vrienden

Vaak ken jij de vrienden van jouw broer of zus ook goed. Hierdoor zit jij al sneller in een ‘oudere’ vriendengroep dan leeftijdsgenoten die bijvoorbeeld thuis de oudste zijn. Vaak kom je dan ook eerder in aanraking met feestjes, roken, alcohol en al dat soort dingen.

6. Je ouders vinden het héél gezellig om dingen met jou te ondernemen

Als jij de jongste thuis bent, dan kom je op een punt dat al je oudere broers en zussen het huis uit gaan om te studeren, om te reizen of om samen te gaan wonen. Als jij ‘alleen’ achterblijft met je ouders, dan ligt opeens alle focus op jou. Ook omdat als jij het huis uit gaat je ouders een empty nest hebben. Daarom willen ze nog genieten van alle tijd die ze hebben met jou nu je nog thuis woont.

7. Je moet soms nét wat harder praten dan de rest

Tijdens het avondeten kom jij soms gewoon niet aan jouw verhaal toe. Iedereen schreeuwt door elkaar heen en jij bent (helaas) nou eenmaal de jongste en kan het minst hard schreeuwen. Hierdoor moet jij nét iets meer je best doen om gehoord te worden.

8. Je hebt een dikke huid

Met oudere broers of zussen moet jij wel tegen een stootje (of een grapje) kunnen. Jongens houden van stoeien en vechten en de meiden zijn vaak wel in voor een discussie. “Waarom draag je MIJN shirt?!”.

9 tekenen dat je steeds meer gaat houden van je broer of zus als je ouder wordt