Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Lifestyle 11 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

In een sleur door je 9-tot-5 baan? Met deze tips haal je meer plezier uit je werkdag

Werk jij van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags? En dat vijf dagen in de week? Welkom bij de club! Natuurlijk is een werkdag van acht uur hartstikke normaal. Bovendien heb je het geld waarschijnlijk hard nodig om de huur, je boodschappen en leuke dingen te kunnen betalen. Toch zou iedereen waarschijnlijk iets meer vrije tijd willen en wat meer plezier uit een werkdag halen kan ook nooit kwaad. We willen namelijk werken om te leven en niet andersom.

Eentoning ritme? Weg ermee

Vroeg opstaan, werken en naar huis. Nog even snel boodschappen doen, koken en heel misschien zelfs sporten als je daar nog energie voor hebt en dan plof je lekker op de bank neer. Je zou kunnen zeggen: ‘heerlijk dat avondje niks doen’, maar ondertussen leef jij vijf dagen in de week in hetzelfde ritme. Zie daar nog maar eens plezier uit te halen.

Meer vrije tijd

Iedereen wil meer vrije tijd om leuke dingen te doen. Helaas is deze tijd lastig te vinden in jouw negen-tot-vijf ritme. Toch zijn er een aantal kleine dingen die heel wat tijd kunnen besparen. Probeer bijvoorbeeld om boodschappen voor meerdere dagen te halen. Zo hoef je niet meer elke dag te bedenken wat je gaat koken en loop je ook niet meer elke dag door de supermarkt te struinen. Daarnaast is het heel fijn om gewoon wat maaltijden in de vriezer te hebben. Drukke avond na werk? No problem! Warm gewoon even lekker dat groentesoepje op die je vorige week al gemaakt hebt je kunt er ‘s avonds lekker op uit gaan.

Daag jezelf uit

Niet alleen op werkgebied maar ook privé kun je jezelf uitdagen. Kijk op werk eens om je heen en ga op zoek naar taken die je niet uitvoert maar wel leuk zou vinden. Zo heb jij weer een nieuwe uitdaging, waar je vaak ook energie van krijgt. Ga in gesprek met je leidinggevende en wellicht dat jij je zelfs kan laten bijscholen door middel van een cursus. Zo investeer je ook nogeens in jezelf! Zoals we al zeiden kan je jezelf ook buiten je werk om uitdagen. Plan na werk leuke dingen in, zo heb je de hele dag iets om naar uit te kijken. Je kan bijvoorbeeld lekker een drankje gaan doen met vrienden of thuis aan een creatief project beginnen dat je al weken uitstelt. Misschien denk je nu dat dit allemaal veel te vermoeiend is, maar uiteindelijk haal je hier energie uit.

Kleine geluksmomentjes tijdens je werkdag

Ga opzoek naar de kleine geluksmomentjes in je leven. Dit kan echt om de allerkleinste dingen gaan. Hou jij bijvoorbeeld mega erg van lekkere koffie of thee, maar schenken ze dat op werk alleen maar in van die stomme kartonnen bekertjes? Neem gewoon lekker je eigen vrolijke, gekleurde en vooral grote mok mee naar werk. Dit drinkt niet alleen een stuk lekkerder maar maakt je werkplek ook nogeens een beetje kleurrijker. Daarnaast kan een plantje op je bureau of wat leuke fotolijstjes aan de muur jouw werkplek ook een stuk opvrolijken, waardoor jij gelukkiger wordt.

Ook je lunch kan een groot verschil maken in je dag. Dit is tenslotte de enige pauze tijdens je werkdag, dus waarschijnlijk een moment waar je naar uitkijkt. Zorg ervoor dat je echt wat lekkers voor jezelf maakt, wat je eigenlijk vanaf het moment dat je kantoor binnenkomt lopen al wilt opeten. Tot slot kan af en toe even naar je favoriete muziek luisteren, je ook meer plezier geven in je werkdag. Moet jij even wat papierwerk doen dat op de automatische piloot gaat? Doe lekker je oortjes in en de tijd gaat een stuk sneller!

Bekijk het positief

Waarschijnlijk zijn er ook genoeg leuke dingen aan jouw werk. Je hebt vast wel een paar collega’s waar je mee kan lachen. Leg je telefoon daarom in de lunchpauze eens lekker weg en ga even bijkletsen met je collega’s. Ook draagt het delen van succes bij aan een positieve mindset. Als jij een gaaf project of een moeilijke opdracht hebt afgerond deel dit dan met vrienden en familie, zij zullen trots op je zijn en geven je weer motivatie. Denk daarbij als je naar de kantine of wc loopt ook eens aan de projecten of activiteiten die je nog mag gaan doen en waar je naar uitkijkt. Zo blijf je denken aan de leuke dingen, die je energie geven.

Kortom, het is tijd om niet langer te wachten met leuke dingen doen tot het weekend. Blijf jezelf uitdagen en zoek de kleine geluksmomentjes op om niet in de sleur terecht te komen.

Deze muzieknummers schreeuwen girlpower én vertellen je gelijk hoe je een vrouw in het zonnetje kan zetten