Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Lifestyle 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Grappig feitje: aangeschoten werken maakt je blijkbaar een stuk productiever

Na een lange werkdag heb je waarschijnlijk weleens zin in een borrel. Maar waarom pakken we tijdens werk eigenlijk niet gewoon een lekker wijntje om ons door de laatste uurtjes heen te slepen? Met een borrel op werken blijkt namelijk helemaal niet zo’n slecht idee te zijn. Het is zelfs bewezen dat je aangeschoten een stuk productiever bent. Ja, echt.

Maar je moet natuurlijk niet overdrijven 😉

Aangeschoten werken

Dat alcohol creativiteit ten goede komt, kan je misschien al wel bedenken en het is zelfs bewezen. Een onderzoek van de Universiteit van Illinois bewijst namelijk dat alcohol kan helpen bij het oplossen van creatieve ‘problemen’. Het onderzoek testte de effecten van matige alcohol inname op een veelvoorkomende creatieve probleemoplossende taak, de Remote Associates Test (RAT). Bij deze test krijg je een reeks woorden te zien en wordt er gevraag om een woord te vinden dat verwant is.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden veertig mannen van tussen de 21 en 30 jaar oud mee. Voordat zij de test afnamen dronk de helft van hun vodka om een alcoholpromillage van 0,7 te bereiken. Dit staat ongeveer gelijk aan 1 liter bier voor een man van gemiddelde grootte. De andere deelnemers van het onderzoek namen de test nuchter af.

De voordelen van tipsy werken

Het bleek dat de mannen die vodka dronken, beter presteerden dan degene die dat niet deden. Zij konden meer problemen oplossen in minder tijd. Ook zagen zij hun oplossingen eerder als het resultaat van een plotseling inzicht. Daarnaast zagen zij hun oplossingen als logisch en verhelderend. ”We denken dat te gefocust zijn je kan verblinden voor nieuwe mogelijkheden, en een bredere of flexibelere aandachtstoestand kan nodig zijn om creatieve oplossingen te laten ontstaan”, deelt Jenny Wiley, een van de auteurs van het onderzoek.

Borrel pakken tijdens werk

Als je de volgende keer dus niet uit bepaalde probleemstellingen komt, moet je er misschien toch echt even een borrel bij pakken om je creatieve brein te activeren. Wel heeft de test alleen gekeken naar wat er gebeurt als mensen licht aangeschoten worden. Of het dus na meer dan twee drankjes ook nog in je voordeel werkt, weten we niet. En of je baas het heel erg leuk vindt als je een drankje pakt – weten we ook niet. We laten het dus geheel aan jou.

Op de lijn letten, maar wel een borrel drinken? Dat doe je zo