Redactie
Redactie Drankjes 23 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Oranje wijn is hot – dit perfecte koningsdag drankje gaat helemaal viral

Je ziet ze steeds vaker op de wijnkaart: oranje wijnen (vaak ook wel orange wines genoemd). Het is een eeuwenoude drank die eigenlijk sinds een paar jaar pas weer in trend is. En zeg nou zelf: met dat opvallende oranje kleurtje, is het een aantrekkelijke wijn om te bestellen…

Wat is oranje wijn?

Maar hoe wordt oranje wijn gemaakt, waar ligt de oorsprong en wat voor soort smaken kun je verwachten bij deze soort wijn?

Oranje wijn kent haar oorsprong in Georgië en is te herkennen aan haar opvallende kleur. Maar hoe krijg je een wijn oranje? Wordt deze wijn wel gemaakt van druiven? En van wat voor onbekend ‘oranje’ druivenras dan? Wij brengen wat orde in deze chaos met de volgende ins en outs.

> Ook interessant: Mr. Vino over Nederlandse oranjewijnen

Witte druiven, oranje wijn

Het zal je misschien verbazen, maar oranje wijn wordt gemaakt van witte druivenrassen. Normaliter kleurt een witte wijn niet zo snel oranje, maar de wijnmaker van oranje wijn kiest ervoor om de schillen en pitjes langer mee te laten ‘weken’ tijdens de vinificatie. Net zolang totdat die vrolijke oranje kleur ontstaat.

Er bestaan trouwens ook wit gekleurde oranje wijnen, snap je het nog?

De schillen en pitten van druiven bevatten kleurstoffen die wijnen haar kleur meegeven. Beeld je bijvoorbeeld een lichtgekleurde Pinot Noir in. Hierbij kiest de wijnmaker voor een kort schilcontact waardoor de rode wijn soms heel licht kan uitvallen. De schillen worden dan tijdig verwijderd in het wijnmaakproces. Bij langer schilcontact wordt de wijn donkerder rood van kleur.

(Ver)schilletjes

Ook witte druivenschillen geven kleur af aan wijn. Zowel de schilletjes als de druivenpitjes zijn nodig om die oranje kleur te ontwikkelen. Bij het maken van deze drank wordt de witte wijn middels een rode vinificatie methode gemaakt, omdat de kleurmakers dus langer deelnemen aan het vinificatieproces.

De schillen en de pitjes van de witte wijndruiven weken langer mee in het proces. Naarmate het druivensap langer in aanraking is met deze kleurmakers, des te meer kleur de wijn krijgt. Je kunt sommige soorten oranje wijn rekenen tot de natuurwijnen, omdat er weinig poespas komt kijken bij het productieproces.

En hoe smaakt het?

Omdat bijna alle soorten oranje wijn worden gemaakt met de pitjes en druivenschillen, komen er vooral tanninevolle wijnen uit voort. Het zijn wijnen met een eigen karakter, ze kunnen krachtig van smaak zijn en door tonen van gedroogd fruit een stevige afdronk hebben. De wijn kan aards terugkomen in het glas maar kan bijvoorbeeld ook de smaakkenmerken van rozijntjes bevatten.

Het is een type wijn waar je van moet houden. Omdat deze wijnen weer hot zijn momenteel, komen ze ook in coole wijnflessen met moderne, soms ietwat aparte etiketten. Leuk om je wijnvrienden eens mee te verrassen, nog leuker om orange wine gewoon eens uit te proberen en te zien of jij van deze stijl wijn houdt.

Nooit genoeg van wijnen?