Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 6 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Als je je ex mist, niet slechts het idee van je ex

Een break-up is nooit leuk. Vooral als je nog steeds van je ex houdt en hem mist, kan het ontzettend veel pijn doen. Alsof je een stomp in je maag krijgt. Het lijkt alsof het voor eeuwig donker blijft in je leven. Maar weet: het wordt beter. Toegegeven, het alleen zijn beangstigt je. Het niet automatisch hebben van iemand waar je alles tegen kunt zeggen. Dat er niet iemand is die altijd wel een een arm om je heen wil slaan of waar je dicht tegenaan kunt kruipen. Dat er niet iemand is die altijd bij jou wil zijn. Waar je je weekenden mee deelt, je vakanties, je zorgen en je hoogtepunten.

Maar het is niet slechts het idee van je ex dat je mist. Het is niet slechts dat je niet alleen kunt zijn. Nee, je mist hém.

Zijn gewoontes in de ochtend, hoe hij je altijd aan het lachen kreeg, hoe hij enthousiast als een puppy stond te wachten als jullie elkaar even niet hadden gezien, hoe hij je helemaal fijn knuffelde. Je mist zijn karakter, zijn aanwezigheid, je mist alles aan hem.

En je denkt constant aan hem. Als je een film kijkt die je samen met hem hebt gezien, als je muziek luistert die je aan hem doet denken, als je door zijn buurt fietst, als je denkt aan vakanties, want jullie verkenden samen de wereld.

Het is oké

Je bent iemand kwijt waar je veel om gaf en dat doet pijn, gruwelijk veel pijn. Je mist hem en dat is oké. Iemand die een groot deel van je leven uitmaakte is verdwenen en het is niet meer dan normaal dat je daar verdrietig over bent. Verzet je niet tegen de pijn, maar accepteer dat het nu eenmaal zo is. En probeer ook te accepteren dat de man die ooit je ‘alles’ was, dat nu niet meer is.

Kies voor jezelf

Wat de reden ook is van jullie break-up en ongeacht wie de woorden dat het voorbij is heeft uitgesproken: probeer verder te gaan met je leven. Verbreek het contact, wis of blokkeer hem op social media. Als je telkens met hem geconfronteerd wordt, maak je het jezelf alleen maar onnodig moeilijk.

Doe lekker waar je zelf zin in hebt. Want, ja, dat was niet altijd mogelijk toen jullie een relatie hadden. Kijk de films die jij wilt, ga tot diep in de nacht uit zonder dat je het idee hebt dat iemand op je wacht, ga sporten als je dat wilt of juist niet als je daar geen zin in hebt.

Op een dag zul je wakker worden en na een tijdje beseffen dat hij niet meer de eerste persoon is aan wie je dacht. De pijn zal minder worden. En verdwijnen. En op een dag zul je iemand anders tegenkomen. Iemand waarbij je je weer levend voelt, vrolijk en gelukkig. Echt waar.

LEES OOK: Deze situaties herkent íedere ‘overthinker’