Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 7 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Als je verliefd bent op het ‘idee van hem’ en niet op de persoon die hij is

Je hebt grootse en meeslepende liefdes. En je hebt liefdes, omdat je wilt dat je liefde groots en meeslepend is. Je wilt het hele plaatje, maar je vindt hem alleen leuk, omdat hij je het plaatje kan geven. Soms vind je het idee van iemand leuker dan de persoon wie hij eigenlijk is. Misschien begon het als een spelletje. Gewoon voor de lol flirtte je wat met hem. Je keek ‘m net wat langer aan dan gebruikelijk. Je stond iets te dicht bij hem als jullie stonden te praten. Hij keek je aan met zijn twinkelende ogen. Raakte je nonchalant aan. Jullie lachten om elkaars grapjes. Daarna volgde een zoen. En later nog een zoen. Misschien heb je hem uiteindelijk een keer mee naar huis genomen op een avond dat je wat te veel had gedronken. Of net genoeg om de moed te hebben om te zeggen dat hij wel met je mee kon gaan.

En nu ben je over hem gaan nadenken. Vaker dan je lief is. ’s Ochtends als je wakker wordt denk je aan die ochtend dat hij naast je lag. Onderweg naar je werk hoop je dat je hem tegenkomt. Je checkt zijn social media accounts alsof je een privé-detective bent. Je hebt jezelf zelfs een limiet gegeven: je mag nog twee keer per dag kijken. Anders wordt het echt te gek.

Of misschien is het iemand die je al een tijdje aan het daten bent. Iemand waarbij je alle eisen op je lijstje weg kan strepen. Hij is knap, lief, aardig, heeft een leuke baan en een huis. En dat je nu eindelijk – als laatste van je vriendinnen – een man aan je zijde hebt, is ook mooi meegenomen. Toch?

Het is een crush, geen liefde

Hoe dan ook, het lijkt er verdacht veel op dat je verliefd bent, maar je bent het niet. Oh, je voelt heus vlinders als je hem ziet en hij jou aandacht schenkt. Als hij naar je lacht op een feestje, als hij lieve dan wel opwindende dingen tegen je zegt. Je voelt dat lekkere gevoel in je buik, in je hoofd. Dat heerlijke gevoel alsof je aangeschoten bent. Maar het is anders.

Als je aan hem denkt, denk je niet aan hém, maar aan het leven dat jullie zouden kunnen hebben. Je denkt aan hoe hij je aanraakte. Het gaat niet om de goede gesprekken die jullie hebben, want het is vooral lichamelijk.

Je gevoelens zijn hoofdzakelijk gebaseerd op een beeld dat je van hem hebt in je hoofd. Of op het beeld van het leven dat hij je zou kunnen geven: dat van een gelukkige relatie of huisje-boompje-beestje.

Neem geen genoegen met minder

Soms wil je gewoon iemand in je leven, zelfs al besef je dat hij niet de ware is. Je wilt je geliefd voelen en bijzonder. Je wilt niet alleen zijn en je neemt daarom genoegen met mister right now. Soms zie je alleen een kant van hem die je wilt zien. Voor zijn mindere kanten – of de kanten die minder goed bij jou passen – sluit je simpelweg je ogen. Soms wil je gewoon een crush, totdat je iemand tegenkomt waarmee je wel die allesverslindende liefde hebt.

Het kan fijn zijn, een crush. Maar toch, toch gaat er niets boven de liefde. Weten dat iemand ‘s ochtends als eerste aan jou denkt. Weten dat er iemand is die op je wacht. Die uit het niets je hand vast pakt, je zware tas wil dragen, een arm om je heen slaat als je boos, verdrietig of juist heel blij bent en die in bed zo dicht tegen je aan wil kruipen dat je bang bent dat je geen adem meer krijgt. En het mooiste: jij voelt je precies hetzelfde. Je kunt je een leven zonder hem niet voorstellen. Dat is liefde en daar mag je voor gaan.

LEES OOK: Liefde overwint alles: ‘We moesten uit Syrië vluchten om samen veilig te zijn’